נזלת אלרגית היא מצב המוכר לאנשים רבים, הסובלים מנזלת, גודש באף וסימנים נוספים על רקע אלרגי.
נזלת אלרגית נגרמת על ידי כניסת אלרגנים שונים אל מערות האף ודרכי הנשימה, ונפוצה יותר בעונות המעבר, כאשר אנו חשופים לאלרגנים רבים הנישאים באוויר כמו אבקני פרחים וכו'.
נזלת אלרגית היא תופעה נפוצה ביותר, וכ-20-30% מהאנשים יסבלו מהסימפטומים השונים של נזלת אלרגית במהלך חייהם.
בדרך כלל נזלת אלרגית אינה נחשבת למחלה חמורה, אלא לבעיה כרונית שלא אמורה להשפיע על התפקוד היום יומי, ופעמים רבות אף אינה גוררת טיפול.
הגורמים לנזלת אלרגית
נזלת אלרגית נגרמת כאמור כאשר אלרגנים המסתובבים באוויר אותו אנו נושמים מתיישבים בתעלות האף וגורמים לתגובה אלרגית. התגובה האלרגית הזו גורמת לנזלת, התפתחות גודש ולסימנים הנוספים.
קיימים אלרגנים רבים העלולים לגרום לנזלת, כאשר הנפוצים ביניהם הם קרדית אבק הבית, אבקני פרחים, פרוות בעלי חיים, כימיקלים שונים ועוד. ככל שהחשיפה לאלרגנים האלה גוברת, כך גם סימני הנזלת האלרגית מתגברים – ולכן, בתקופת עונות המעבר, כאשר האוויר הופך להיות רווי באבקני פרחים, אנשים רבים סובלים יותר מנזלת אלרגית. מעקב אחר לוח שנה של פריחה, המפרט איזה צמח צומח ובאיזה עונה, חיוני מאוד לסובלים מאלרגיה זו.
נזלת אלרגית – תסמינים
נזלת אלרגית גורמת להתעטשויות מרובות, אף סתום, גודש באף ותחושת גירוי של האף, הגרון והחיך. כמו כן, נזלת אלרגית עלולה לגרום גם לאלרגיה באיברי הגוף הסמוכים, ולגרום לאלרגיה בעיניים ולדלקת בלחמית.
הסימפטומים השונים של נזלת אלרגית נגרמים ברמות חומרה שונות. בדרך כלל הסימפטומים לא גורמים לבעיה בתפקוד היום יומי, וניתן לתפקד כרגיל (עבודה, לימודים וכו') גם ללא טיפול, אך במקרים מסויימים הנזלת האלרגית עלולה גם לגרום לאבדן ימי עבודה, חוסר יכולת לישון ואז נדרש טיפול להקלה על הסימנים השונים.
אבחון נזלת אלרגית
באופן כללי, נזלת אלרגית היא מחלה קלה, והאבחנה מתבססת על ההיסטוריה הרפואית של המטופל ועל הסיבות לתלונות על הנזלת. בדרך כלל אם אדם מגיע עם תלונות מרובות על נזלת, ניתן לאבחן אותו כסובל מנזלת אלרגית גם ללא בדיקות נוספות. במקרים של נזלת אלרגית, אין צורך בביצוע מבחני אלרגיה או בדיקות נוספות, אלא במקרים מסויימים ביותר.
הבדיקות היחידות שלפעמים מבצעים הן בדיקות שמטרתן לשלול סיבות אחרות לנזלת, כמו לדוגמא פוליפים. בנוסף, אם הטיפול בנזלת האלרגית עוזר להקלה על הסימנים ניתן לאשר בכך את האבחנה.
טיפול
הטיפול בנזלת אלרגית נעשה בדרך כלל רק במקרים קשים המפריעים להתנהלות היום-יומית. בדומה לטיפול בסוגי אלרגיות אחרות, הטיפול מקל על הסימפטומים בלבד ולא מטפל בשורש המחלה ולכן נדרש באופן כרוני.
הטיפול המקובל בנזלת אלרגית הוא תרופות ממשפחת אנטי היסטמינים, הניתנות בדרך כלל בצורת תרסיסים, כמו אבמיס. במקרים קשים יותר, ניתן להשתמש בתרופות סיסטמיות או בסטרואידים, אך אלה ידועות בתופעות הלוואי הקשות שלהן.
שימוש סיסטמי באנטי היסטמינים מהדור הישן עלול לגרום לתחושת עייפות קשה ואילו שימוש בסטרואידים גורר מגוון רחב של תופעות לוואי קשות מאוד, ולכן, מומלץ לקבל טיפולים מקומיים או להשתמש בנוגדי גודש, הכרוכים בתופעות לוואי מועטות.
שינוי אורח החיים
אם אתם סובלים מנזלת אלרגית, אתם יכולים למנוע את הסימפטומים השונים על ידי כך שתימנעו מהחשיפה לאלרגנים. גם אם אינכם יודעים מהו האלרגן הגורם לנזלת, כדאי לכם לסגל אורח חיים הנמנע מחשיפה לאלרגנים השונים. על מנת מאלרגיה לאבק, כדאי להקפיד על נקיון מאבק, ולהמעיט בשימוש בחפצים מושכי אבק כמו שמיכות צמר ושטיחים.
אם אתם מחזיקים חיית מחמד, כדאי לכם להקפיד על כך שלא ישנו על מיטתכם וכן לרחוץ אותם בתדירות גבוהה יותר. בעונות המעבר, מומלץ לסגור חלונות בערב, ולהקפיד על מקלחות על מנת למנוע את החשיפה לאבקנים המסתובבים באוויר. שינויים קלים אלה ואחרים, מומלצים מאוד לסובלים מנזלת אלרגית, ויעזרו מאוד להפחית את הסימפטומים הקשורים לה.