בעבר, אלרגיה לזיתים הייתה חסרת תקדים. אך בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים מדווחים על התקפי תסמינים הקשורים לאכילת זיתים או מגע עם מוצרי שמן זית.
בדרך כלל נגרמת האלרגיה על ידי אבקת עצי הזית הנישאת באוויר. שחרור האבקה מתרחש באביב, מתחילת מאי ועד סוף יוני, ועלול לגרום לתסמינים קלים עד לתסמינים נשימתיים חמורים.
מהם הגורמים?
בדומה לרוב האלרגיות, הסיבה המדויקת בדרך כלל אינה ידועה. יחד עם זאת אלרגיה לזיתים בדרך כלל אינה נגרמת מהזיתים עצמם, אלא מהחומרים הכימיים המשמשים לטיפול בזיתים המצויים בקופסאות שימורים, ובתהליך העיבוד אותם עוברים הזיתים המשומרים טרם ההגעה למדפי הסופרמרקט, על מנת לשמר את צבעם.
בעת עיבוד זיתים, שמן זית או מוצרים המכילים שמן זית, ולמרות שחלק גדול מהחומרים האלרגניים המצויים בו מוסרים, עדיין נותר חלק מפתיע גדול של חומרים אלרגניים אשר גורמים לתגובות בקרב לאנשים עם אלרגיה לזיתים.
גם תכשירים קוסמטיים מסוימים המכילים תמציות זיתים או שמן זית כגון סבונים, קרמים, צבעי שיער, שמפו או מסיכות לשיער, ומוצרי איפור עשויים לגרום לדלקת עור בעת המגע.
יחד עם זאת, אנשים אחרים אלרגיים לזיתים על כל צורותיהם, בין אם הם טריים, אורגניים, משומרים או מעובדים באופן אחר. במקרים אלו קיימת אלרגיה לאבקת הזית.
תסמינים לאלרגיה לזיתים
תסמיני אלרגיות לזיתים הם מגוונים ומשתנים מאדם לאדם, אך התסמינים הנפוצים הם גרוד, עור אדום, פריחות, נזלת, התעטשות, שיעול, ועיניים דומעות. הופעה של אחת או יותר מתופעות אלו מחייבת בדיקה רפואית על מנת לאשר את החשד לקיום האלרגיה.
במקרים חמורים ניתן אף לחוות הלם אנפילקטי המתבטא בתסמינים חמורים הקשורים לכלי הדם ולאברי הנשימה מתבטאים בקשיי נשימה, התכווצות הסמפונות, ירידה חדה בלחץ הדם והתרחבות כלי הדם. אם אדם חווה אחת מתופעות אלו, עליו לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי.
איך מאבחנים?
למרבית המזל, ובניגוד לאלרגיות מזון אחרות, ניתן לאבחן ולזהות אלרגיה לזיתים במהירות ובקלות יחסית, שכן היא גורמת לפריצת תסמינים מהירים. הרופא מבצע בדיקת עור באמצעות החדרת תמצית זיתים לנקודה בעור על מנת לזהות את האלרגיה ולתעד הקשרים לרגישות למזונות אחרים.
טיפול והתמודדות עם אלרגיה לזיתים
על מנת למנוע התלקחות אלרגיה לזיתים, מומלץ לאנשים להישאר בבית בזמנים בהם ספירת אבקת העצים גבוהה. מומלץ אף להשתמש במסכות אף, להחליף בגדים, להתקלח ולחפוף את השיער לעיתים קרובות על מנת להתנקות מהמגע עם אבקת עץ הזית.
סטרואידים או אנטיהיסטמינים לבליעה, הנצרכים אחת ליום עשויים לשמש להקלה בתסמינים. תרופות נוגדות גודש מנקות את הגודש באף, ומשחות קורטיזון מקלות על הגירוד והאדמומיות בעור. טיפול משולב כולל טיפות עיניים ותרסיסי אף.
במקרים מורכבים יותר ניתן לקבל זריקות או אף חיסונים נגד אלרגיה, הכרוכים בהחדרת כמות קטנה של האלרגן אחת לשבוע במשך מספר חודשים. במקרים מסוימים, יכולה המערכת החיסונית להפגין קהות לרגישות בעקבות החיסונים, ותופעות האלרגיה עשויות להתמעט.