שעועית היא חלק ממשפחת הקטניות. היא אינה רשומה כאחד האלרגנים העליונים במזון, ולכן אינה נפוצה ביותר. יחד עם זאת, היא מציגה תסמינים זהים לתסמיני אלרגיות למזון אחרות, ומטופלת באמצעות הימנעות מהמזונות המפעילים את האלרגיה.
הסיכון לאלרגיה לשעועית גבוה יותר אם אדם אלרגי למזונות אחרים ממשפחת הקטניות. בוטנים ופולי סויה הם שני סוגי הקטניות הנפוצים ביותר הגורמים לתגובה אלרגית. אם מתרחשת אלרגיה לאחד מהם, קיים סיכון גבוה יותר לסבול מתגובה אלרגית לשעועית. אם אדם מפתח תופעות לוואי לאחר אכילת שעועית, עליו להתייעץ מיד עם הרופא על מנת לדון בחומרת התסמינים.
מהם הגורמים לאלרגיה לשעועית?
שעועית נחשבת לרעילה יותר מאשר רוב זני הקטניות האחרים, אם לא משרים אותה מראש ובהמשך מחממים אותה עד לנקודת רתיחה במשך עשר דקות לפחות. אלרגיה לשעועית היא תוצאה של תגובה חיסונית פרועה לחלבונים הנמצאים בשעועית.
זמן קצר לאחר האכילה, הגוף מתייחס לחלבונים בשעועית כאל פולשים ומתחיל להגן על עצמו עם נוגדני היסטמין. הנוגדנים משתחררים על מנת להדוף את חלבוני השעועית, וההיסטמין מנסה להגן על הגוף מפני זיהום. היסטמין גורם לדלקת ברקמות הרכות במקומות שונים בגוף, וזהו הגורם העיקרי לתסמיני אלרגיה לשעועית.
תסמיני אלרגיה לשעועית
התסמינים משתנים בחומרתם מאדם לאדם ותלויים בכמות השעועית אותה אכל אדם הסובל מהאלרגיה. תסמינים נפוצים כוללים גודש באף ואסטמה. תסמיני עור כוללים התפתחות כוורות או אקזמה בכל מקום בגוף, פריחת עור, גירוד או עקצוץ קל בפה, נפיחות הפנים, צפצופי נשימה, שיעול או התעטשות, והתכווצויות.
תסמיני העיכול כוללים שלשולים, בחילות, הקאות, כאבי בטן וסחרחורות. חלק מהאנשים הסובלים מאלרגיה לשעועית נמצאים בסיכון לאנפילקסיס הכרוך בנפיחות דרכי הנשימה, קוצר נשימה, קשיי נשימה, הלם, איבוד הכרה ומוות. אדם הסובל מהאלרגיה עשוי לחוות רק חלק מהתסמינים או את כולם.
אבחון
זהו תהליך מורכב, אך אם הרופא חושד בנוכחות האלרגיה, הוא מבצע בדיקת עור או בדיקת דם כדי לצפות בתגובת הגוף לאלרגן. הימנעות משעועית בתזונה מאפשרת לקבוע אם התסמינים שוכחים. אם הם מופיעים שוב כשמחדשים את אכילת השעועית, ניתן לקבוע, במידה מסוימת, את נוכחות האלרגיה.
טיפול באלרגיה לשעועית
הימנעות משעועית מהתזונה מונעת תגובה אלרגית, ולכן יש להקפיד על קריאת תוויות מזונות כדי שלא לאכול אותה בטעות. אכילה במסעדות מאתגרת במיוחד היות ורוב המסעדות מפרסמות את המידע לגבי האלרגנים הנפוצים ביותר במזונות.
דוכני סלטים מטרידים במיוחד היות ומזונות שנחשבים לבטוחים עשויים להכיל שעועית ולהגביר את הסיכון לתגובה אלרגית. אם אדם הסובל מהאלרגיה אינו בטוח לגבי בטיחות המזון, מומלץ להימנע מאכילתו. האלרגיה עשויה להגיב לאנטיהיסטמינים, ולעיתים קרובות דורשת נשיאת מינון להזרקת אפינפרין, לטיפול מיידי במקרי אכילת שעועית בשוגג.
אם אדם מפתח תופעות לוואי לאחר אכילת קטניות אחרות הקשורות לשעועית, ניתן לטפל בתסמיני אלרגיה קלים עם היסטמין על מנת להפחית את כמות ההיסטמין בגוף. את השעועית אפשר להחליף בקינואה כדי לקבל חומרים מזינים זהים ללא סיכון לתגובה אלרגית.