אלרגיה לעגבניות – מה שחשוב לדעת

אלרגיה לעגבניותבשנה שעברה, התוודענו דרך אמצעי התקשורת לסיפורה של בחורה צעירה שנכנסה למסעדת המבורגרים והזמינה מנה. היא הדגישה מפורשות שהיא אלרגית לעגבניות וביקשה שהמנה שהזמינה לא תכיל רכיבי עגבניות.

בגלל טעות של המלצרית, אותה בחורה קיבלה מנה המכילה עגבנייה כמרכיב ולאחר שאכלה אותה חשה תחושת צריבה, קוצר נשימה ובהמשך פיתחה גם פריחה. הצעירה פנתה לקבלת טיפול רפואי ומצבה השתפר, אולם הסיטואציה יכלה להסתיים גם אחרת.

אנשים כמו הבחורה המתוארת לא יכולים ליהנות ממנה טעימה של פיצה או ספגטי נפוליטנה כי אחד מהמרכיבים של מנות אלה הן עגבניות, ומי שסובל מאלרגיה לעגבניות, עדיף לו להימנע מהן.

כ-45% מהאוכלוסייה סובלים מאי סבילות כלשהי למזון. אלרגיה לעגבניות, בדומה לאלרגיה לאבוקדו או אלרגיה למנגו היא אמנם אלרגיה נדירה והעגבניות הן לא בין המאכלים הנפוצים ביותר שגורמים לאלרגיה, אך יחד עם זאת, עבור מי שסובל מאלרגיה זו או חושד שהוא סובל ממנה, יש מספר דברים שחשוב לדעת שכן תגובה אלרגית יכולה לגרום לשוק, אנאפילקסיס (תגובה אלרגית קשה) ואף למוות.

חוסר סבילות או אלרגיה

מרבית האנשים אינם סובלים מאלרגיה לעגבניות, אלא מחוסר סבילות. ההבדל הוא שבאלרגיה, הגוף מתייחס לחומרים מסוימים הנמצאים בעגבנייה כאל חומרים מסוכנים, בתגובה לכך ישנה הפעלה של מערכת החיסון של הגוף שגורמת ליצירת התגובות האלרגיות האופייניות שמקורן בדלקת. חוסר סבילות לעגבניות מתבטא לרוב בתסמינים גסטרו- אינטסטינליים כמו שלשול, התכווצויות, הקאות וכו', אולם תסמינים אלו אינם מהווים סכנת חיים.

לעומת זאת, תגובה אלרגית לעגבניות מתבטאת בשחרור של חומרים מתווכי דלקת כמו היסטמין שגורמים ליצירה של דלקת מקומית באזור החדירה של העגבניות ולעיתים גם תגובה כללית.

המאפיינים העיקריים של תגובה אלרגית לעגבניות כוללים לרוב נפיחות, פריחה, גרד, כאבי ראש ובמקרים קשים יותר גם כיווץ של צינורות הנשימה שיכול לגרום לתחושת חנק, צפצופים בנשימה ולפעמים אפילו לחנק של ממש ולמוות. מצבים קשים אלו קרויים "שוק אנאפילקטי" וישנה חשיבות מכרעת לאיתור מצבים אלו בהקדם בכדי שניתן יהיה לתת טיפול מהיר ויעיל- או בבית החולים או על ידי הזרקה עצמית של אפינפרין.

מה בעגבנייה גורם לאלרגיה וכיצד ניתן לאבחן אותה?

המרכיב שגורם למרבית מקרי האלרגיה לעגבנייה הוא חלבון בשם "ליקופן" שנמצא בזרעים, בקליפה ובנוזל שבתוך העגבנייה. מסיבה זו, חלק מהאנשים שיש להם אלרגיה לעגבניות יכולים לאכול עגבניות בצורתן הלא טרייה כמו רסק עגבניות מקופסת שימורים או קטשופ.

האבחנה של אלרגיה לעגבנייה היא בדיוק כמו אבחנה של כל אלרגיה אחרת: רופא המשפחה, לאחר שישמע את הסיפור של החולה החשוד, יפנה אותו למומחה למחלות אלרגיות שיבצע טסט עורי. במהלך הטסט הרופא מחדיר אל מתחת לעורו של המטופל מספר חומרים החשודים כמעוררי האלרגיה, ביניהם החלבון ליקופן. כל חומר מוזרק במקום אחר. אזור שלאחר מספר דקות יופיע כאדמומי ונפוח הוא האזור שלתוכו הוזרק החומר מעורר האלרגיה.

טיפול באלרגיה לעגבניות

הטיפול היחידי והמוצלח ביותר שמונע התקפי אלרגיה הוא הימנעות מוחלטת מצריכה של עגבניות, כולל מאכלים שמכילים עגבנייה כאחד המרכיבים שלהם כמו פיצה, קטשופ או רוטב של פסטה. העגבנייה מגיעה ממשפחה רחבה יותר של צמחים הכוללים בין היתר תפוחי אדמה וחצילים. מי שסובל מאלרגיה לעגבניות, כדאי שיבדוק האם הוא אלרגי למוצרים נוספים מהמשפחה וימנע מאכילה שלהם במידה וכן.

מי שסובל מאלרגיה חריפה מאוד לעגבניות, הרופא שלו ימליץ לו לשאת עימו מזרק דמוי עט שנקרא "אפיפן" ומכיל אדרנלין. במקרה של אכילת מוצר המכיל עגבניות ותגובה קשה של נפיחות וקשיי נשימה, האדם מזריק לעצמו את האדרנלין שעוזר להפחית מעוצמת התגובה האלרגית.

ראו גם:
אלרגיה לפלפל שחור

דילוג לתוכן