תבלין הוא כל חלק של צמח אשר משמש לצורך תיבול מזון. ניתן לקבל תבלינים מקליפות, עלים, זרעים, שורשים, ניצנים, פירות או כל חלק אחר של הצמח.
בעוד שחובבי תבלינים רבים מתענגים על הטעמים העזים של המזון, אחרים מוצאים כי מזונות מתובלים גורמים להם לתגובות שאינן נעימות כגון הזעה. תגובת הזעה מעידה על רגישות למזון ולא לאלרגיה למזון בפועל.
לעומת זאת, תגובות אלרגיות אמיתיות כוללות הופעת כוורות, פה מגרד, צפצופי נשימה או גרון "חנוק". נזלת, הזעה, שלשולים, גזים או כאבי ראש מעידים בדרך כלל על רגישויות למזון. למרות שרגישויות לתבלינים הן נפוצות, אפשרי לחוות מהם גם אלרגיה.
החשיפה לתבלינים עשויה להתרחש במגוון דרכים, בדרך כלל כתוצאה מאכילת מזונות המכילים תבלינים. יחד עם זאת, חשיפה עלולה להתרחש גם באמצעות מגע עם העור, כמו מוצרי קוסמטיקה המכילים תבלינים, או באמצעות שאיפת תבלינים באוויר כגון בשווקים, בתעשיית המזון או במפעלי תבלינים.
הגורמים לאלרגיות לתבלינים
הגוף נכנס למצב המתבטא בתסמיני אלרגיה כאשר המערכת החיסונית מגיבה לחומר אותו היא מזהה בטעות כמזיק או כאלרגן, מתוך ניסיון להתגונן מפני אלרגנים. כך מתרחשת ירידה פתאומית בלחץ הדם אשר עלולה להתבטא בתופעות מסכנות חיים.
תסמיני אלרגיה לתבלינים
כולם זוכרים את הסרטים המצוירים מהילדות בהם דמויות מסוימות מתעטשות לאחר שאיפת חופן פלפל שחור. ורוב האנשים חוו, במהלך זמן זה או אחר, את תסמיני הנזלת או עיניים דומעות לאחר אכילת מאכלים חריפים כגון חזרת או פלפל צ'ילי.
תסמינים אלו אינם נגרמים באמצעות המערכת החיסונית, אלא כתוצאה מגירוי המשפיע על קרומים ריריים. פריחות בעור עלולות להתרחש גם כתוצאה מדלקת עור בשל מגע מגרה ישיר של העור עם תבלינים הנמצאים במזונות או במוצרים קוסמטיים.
התגובות האלרגיות משתנות מהפרעות קלות לתסמינים מסכני חיים. אם אדם הוא בעל היסטוריה של תגובות קיצוניות לאלרגיות אחרות, עדיף להימנע מאכילת כל האלרגנים הפוטנציאליים, אפילו בכמות קטנה.
התסמינים כרוכים בהופעת כוורות, נפיחות סביב הגרון ובמעברי האף, קצב לב שאינו סדיר או מהיר, שלשולים, סחרחורות או בחילות ואף אנפילקסיס. במקרים מסוימים, שאיפת תבלינים עלולה לגרום לתסמיני אסתמה.
אבחון אלרגיה לתבלינים
האבחנה מתבססת על התסמינים אותם חווה המטופל. ניתן לבצע בדיקות אלרגיה לתבלינים רבים, באמצעות תמצית אלרגן מסחרית או עם תמצית תוצרת בית של תבלינים טריים. תבלינים חמים, כגון פלפל קאיין, אינם יכולים לשמש לבדיקת עור בשל השפעת הגירוי שלהם. בנוסף, ניתן לבצע בדיקת דם, במידה מוגבלת, לנוכחות נוגדנים אלרגיים לתבלינים.
טיפול באלרגיות לתבלינים
הטיפול כרוך בעיקר בהימנעות מהתבלינים האלרגניים. הטיפול המיידי בתסמיני האלרגיה יהיה זהה לטיפול באלרגיה למזון, והוא כולל שימוש באנטיהיסטמינים ואפינפרין להזרקה במקרה של תגובות קשות. דלקת עור באמצעות מגע עם תבלינים הגורמים לאלרגיה, כוללים שימוש בסטרואידים מקומיים או סטרואידים מערכתיים לטיפול בתסמינים חמורים.
הימנעות מתבלינים מסוימים עלולה להיות קשה מאוד, בהתחשב בעובדה שמזונות רבים פשוט מוכרזים באמצעות תוויות כלליות כגון "תבלינים" או "חומרי טעם טבעיים" ברשימת המרכיבים.
בנוסף, סעודה במסעדה עבור אדם הסובל מאלרגיה לתבלינים עשויה להיות כמעט בלתי אפשרית, היות ושפים רבים אינם מוכנים לגלות את "המתכון הסודי" שלהם בתערובת התבלינים.
הימנעות מתבלינים במוצרים שאינם מזונות עשויה להיות קשה אף היא, שכן תבלינים נמצאים במספר רב של פריטי טואלטיקה ביתית כגון משחת שיניים, מי פה, בשמים, וקרמים לגוף.
לכן, ולמרות המגבלות, יש לגלות ערנות מתמדת למרכיבי מוצרי מזון או מוצרים קוסמטיים, ובמקרים של אלרגיה קשה, יש להיות ערוך בהתאם עם ערכת חירום מתאימה.