כוורות – תסמין לאלרגיה

כוורות בעור כתסמין לאלרגיהכוורות הן כתמי עור אדומים, מגרדים מאוד, מגובבים על חלקים שונים של העור ומופיעים בצורות ובגדלים שונים במרחקים של מספר מילימטרים או סנטימטרים זה מזה.

סימן היכר אחד של כוורות הוא נטייתן לשנות את הגודל במהירות ולהתפשט על העור. הן נעלמות ממקום אחד ומופיעות מחדש במקומות אחרים, לעיתים בהפרשים של שעות. כוורות בודדות נמשכות בדרך כלל לא יותר מיממה. התפרצותן נראית כתופעה מדאיגה, אך כוורות המופיעות עם בוקר, יכולות להעלם לחלוטין עד הצהריים, ולהופיע שוב במלוא העוצמה בהמשך היום.

לכן, אם בעת בדיקה רפואית לא קיימת ראייה לנוכחות כוורות, האבחון עשוי להתבצע על בסיס התסמינים והסימנים. היות ומדובר בתופעה המשתנה לעיתים קרובות ובמהירות, מומלץ לצלם אותן כאשר ההתפרצות בשיאה.

מה גורם לכוורות?

כוורות מיוצרות כאשר היסטמין ותרכובות אחרות משתחררים מהתאים הנקראים תאי פיטום, הנמצאים בדרך כלל בעור. ההיסטמין גורם לנוזל לדלוף מכלי הדם, ומצב זה מוביל לנפיחות בעור. זוהי תופעה נפוצה מאוד, אך למרות שהיא מטרידה, הכוורות בדרך כלל נעלמות מעצמן במשך תקופה של מספר שבועות ורק לעיתים נדירות הן רציניות מבחינה רפואית.

כוורות כרוניות, המוגדרות כנמשכות שישה שבועות או יותר, עלולות להימשך בין מספר חודשים למספר שנים. הערכת מצב זה היא קשה, ונחוצות בדיקות אלרגיה, כמו גם בדיקות אחרות. ההערכה המדויקת של מצב זה מחייבת את המטופל ליידע את הרופא לגבי מידע מדויק כגון היסטוריה רפואית מלאה, הרגלים אישיים, וצריכת מזונות.

אלרגיות קשורות

כוורות מסוימות נגרמות באמצעות תגובות אלרגיות לכימיקלים במזונות מסוימים, תרופות, חשיפה לאור השמש ועקיצות חרקים.

המזונות השכיחים ביותר הגורמים לכוורות הם אגוזים, שוקולד, דגים, עגבניות, ביצים, פירות יער טריים וחלב. מזון טרי גורם לכוורות לעיתים קרובות יותר מאשר מזון מבושל. תוספי מזון מסוימים וחומרים משמרים עלולים אף הם לגרום להופעת כוורות.

תרופות שעלולות לגרום לתופעה הן אספירין ותרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות כגון איבופרופן, תרופות ללחץ דם גבוהה או משככי כאבים דוגמת קודאין.

טיפול בכוורות

ברוב המקרים מטרת הטיפול היא להקל על התסמינים. הטיפולים האוראליים הנפוצים ביותר הם אנטי היסטמינים, המסייעים להתנגדות להשפעות דליפת היסטמין באמצעות תאי פיטום. תופעת הלוואי העיקרית של אנטי היסטמינים היא נמנום.

אנטי היסטמינים רבים זמינים ללא מרשם, כגון בנדריל ואלגרה, הנצרך במינונים של 25 מ"ג, יש לצרוך תרופות אלו לפני השינה ולגלות זהירות במיוחד בעת נהיגה או השתתפות בפעילויות אחרות הכרוכות בריכוז.

לעיתים יהיה צורך באנטי היסטמינים הדורשים מרשם ונוטים לגרום לנמנום והם משולבים עם סוגים אחרים של אנטי היסטמינים להרגעה כגון זאנטאק וסימטידין. הרופא מייחד את תכנית הטיפול בהתאם למצב המטופל, ותגובתו הקלינית.

סטרואידים אוראליים מסייעים במקרים חמורים של כוורות המופיעות לטווח הקצר. טיפולים אחרים כוללים קרינה אולטרה סגולה, אנטיביוטיקה נגד פטריות, ותרופות טריציקליות כגון אלטרול, נורטילין וסינגולייר.

ניתן אף להשתמש בטיפולים מקומיים לכוורות. אלו כוללים קרמים ותחליבים המסייעים להפחתת תחושת הגרוד. מרכיבים מסוימים של מוצרים אלו הם קמפור, מנתול, ודיפנהידרמין, אשר אינם כרוכים במרשם רפואי. קורטיזון המכיל קרמים סטרואידים חזקים ניתן במרשם והוא יעיל בשליטה על הגירוד הנובע מהכוורות.

שינויי תזונה, שינויי סבון גוף ומוצרי איפור, ושינויים בחומרי ניקוי מועילים למניעת כוורות כאשר נמצא להן הקשר אלרגי זמני. למרות שכוורות גורמות ללחץ נפשי, הלחץ עצמו אינו גורם להופעת כוורות.

לעיתים יהיה צורך להגביל מזון או תרופות ספציפיות למשך תקופה מסוימת ולהתבונן בהשפעת השינוי על מצב העור. טיפולים ספציפיים ניתנים במקרה של אלרגיה למזונות מסוימים או תרופות מסוימות, והימנעות קפדנית היא שיטת הטיפול היעילה ביותר.

כוורות בעור כתסמין לאלרגיה
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן