תופעה: יותר מ-3.5% מבני הנוער בישראל סובלים מאלרגיה למזון

אלרגיות למזון הפכו תופעה רווחת מאוד בעולם המערבי, כאשר בין הבולטות שבהן: אלרגיות למוצרי חלב, לבוטנים, לאגוזים וכן אלרגיה לביצים. משכך הם פני הדברים מוסדות החינוך ברחבי הארץתופעה: יותר מ-3.5% מבני הנוער בישראל סובלים מאלרגיה למזון צריכים להכין את עצמם כדי להתמודד עם תופעה זו ולוודא שבטיחותם של הילדים נשמרת.

הסטטיסטיקות מראות עליה באלרגיות למזון אצל מתבגרים אז כדאי שנדע יותר איזה מזונות הכי אלרגניים? איך מאבחנים אלרגיה למזון ומה אומרת הסטטיסטיקה? המשיכו לקרוא ולמדו עוד על אלרגיות למזון.

אלרגיה למזון – מהי?

אלרגיה למזון היא למעשה תגובה חיסונית לא טובה לחלבון שמצוי במזון. חלבון הוא הרכיב האלרגני הנפוץ ביותר במזונות. תגובות אלרגיות למזון יכולות להיות חמורות מאוד או מתונות.

האלרגיה היא לרוב כרונית והיא תגובה של המערכת החיסונית למזונות מסוימים. לפעמים מספיק רק מגע בין הגוף למזון שאליו אלרגים בשביל לעורר תגובה של המערכת החיסונית.

מהם הסוגים הנפוצים של אלרגיות למזון?

ישנם המון סוגים של אלרגיות למזון והנפוצות ביותר הן:

  • אלרגיה לבוטנים – זוהי אחת מאלרגיות המזון הנפוצות ביותר והיא יכולה להתבטא בצורה חמורה מאוד. בדרך כלל אלרגיה זו מתגלה בילדות וישנם אפילו ילדים שמצליחים להתגבר עליה.
  • אלרגיה לאגוזים – פקאנים, פיסטוקים, אגוזי מלך, אגוזי קוקוס וצנוברים הם גם מזונות אלרגניים נפוצים. אנשים יכולים להיות רגישים לאחד מהם בלבד או להרבה מהם.
  • אלרגיה לביצים – אחד מכל חמישה ילדים סובל מאלרגיה לביצים אך היא לרוב נעלמת עד לגיל חמש.
  • אלרגיה לחלב ולמוצרי חלב – אחד מאלרגיות המזון הנפוצות ביותר. ישנם כאלה אשר אינם יכולים לסבול חלב ויש כאלה שאינם יכולים לסבול גם מוצרי חלב, למשל גבינות.

אילו תסמינים נלווים לאלרגיות למזון?

תגובות של הגוף לאלרגיות יכולות להיות שונות ומגונות:

  • תגובות במערכת העיכול – כאבי בטן, הקאות, שלשולים ובחילות.
  • תגובות במערכת הנשימה – נזלת, גירודים בעיניים ובאף, דמעות בעיניים, קושי בנשימה, שיעולים וצרידות.
  • תגובות בעור – פריחה, גירודים, נפיחויות ובצקות.
  • תגובות במערכת הקרדיו וסקולרית – עילפונות, איבודי הכרה וירידה בלחץ הדם.

קצת נתונים על אלרגיות למזון בקרב בני נוער בישראל:

מחקר שנערך לאחרונה מצא שאלרגיות למזון מגדילות את הסיכוי לחלות באסתמה פי 2.5!

בבתי הספר בישראל נערך מחקר שמראה כי יותר מ-3.6% מבני הנוער סובלים מאלרגיה כלשהי למזון, חצי מהם אלרגיים לחלב.

לבני נוער ערבים יש 40% סיכון לפתח אלרגיה לחלב אולם יש להם פי 3.5 סיכוי לפתח אלרגיה לביצים מאשר לבני נוער יהודיים.

בשנת 2005 נערך מחקר באנגליה שהראה ש-2.3% מבני הנוער שלהם סובלים מאותן אלרגיות שנבדקו בבתי הספר בישראל.

אלרגיה למזון מגדילה פי 2.4 את הסיכוי לקבלת אקזמה בעור ופי 2.4 את הסיכוי לנזלת אלרגית.

כאשר אלרגיה מלווה יחד עם אסטמה בדרך כלל ההתקף יהיה חמור יותר ויש סיכוי גבוה פי 2.9 לכך שיהיו לחולה יותר מ-10 התקפי אסטמה בשנה אחת. יהיה לחולה גם סיכוי גבוה פי 2.5 להתפתחות של שיעול בלילה.

מערך תומך בבני נוער וילדים הסובלים מאלרגיות

בסביבה החברתית של בני נוער וילדים, אלרגיות יכולות להוות בעיה חברתית מול ילדי הכיתה, בעיקר כאשר האלרגיה היא מאוד חריפה. זה עשוי לגרום לרגשי נחיתות או לחוסר ביטחון אצל הילד הסובל מאלרגיות. הילד יכול להרגיש שהוא חריג לעומת חבריו לכיתה משום שאינו יכול לאכול מאכלים מסוימים ומכך לתחושה שהוא חריג בנוף החברתי.

בכדי לסייע לילדים עם אלרגיות למזון, בתי הספר ומסגרות החינוך צריכים לנקוט בפעולות הבאות:

כאשר ישנה מעורבות של אוכל, ניתן לתכנן מראש את התפריט המוצע לילדים, למשל בחגים, במכירות אוכל, טיולים וכדומה. יש לשים לב שהמאכלים שגורמים לאלרגיה נשארים מחוץ לתפריט ויש ליידע את המבוגרים המלווים ולבקש מהם שיתוף פעולה.
אם הילד מעוניין בכך, בשיתוף מלא של ההורים, יש לאפשר לילד להסביר לכיתה על האלרגיה שלו ועל האופי שלה. ניתן לעשות זאת בפתיחת השנה.
במידת הצורך, ניתן לדאוג לתמיכה נפשית עבור הילד וליזום לו שיחות עם פסיכולוג או יועץ של בית הספר.

אלרגיות למזון הן נפוצות מאוד אצל בני נוער בישראל ובכל העולם. על מוסדות החינוך להיות ערים לאלרגיות של הילדים וכן למצוקה הרגשית אשר עשויה להתפתח עקב כך.

דילוג לתוכן