אחד הסיכונים לביצוע הפלה – אלרגיה לחומר המרדים. חשוב לדעת

אחוזי ההצלחה של הפלה, בכל אחת מהצורות שלה, נחשבים כיום לגבוהים בכל קנה מידה. רשימת הסיכונים בהמשך לכך נמוכהאחד הסיכונים לביצוע הפלה - אלרגיה לחומר המרדים. חשוב לדעת בהשוואה לעבר, אם כי עדיין הם קיימים. במקרה של הפלה בניתוח (גרידה) – הפתרון היחידי עבור חלק מהנשים, על פי מצבן הבריאותי או בהתאם לשלב ההריון ולמאפייניו הנקודתיים – מדובר בהליך הנעשה תחת הרדמה כללית (וזאת כמובן להבדיל מהמקרה של הפלה בכדורים).

כאן גם עולה אחד הסיכונים המרכזיים בתהליך, והוא אלרגיה של האישה לחומר המרדים. אז מהם הנזקים הפוטנציאליים כתוצאה מכך? ומה ניתן לעשות על מנת להבטיח שהכול ייעשה בצורה הבטוחה ביותר האפשרית?

מהן ההשלכות של אלרגיה לחומר המרדים?

נשים שונות, כידוע, עלולות להיות אלרגיות לחומרים שונים – כולל החומרים המשמשים בתהליך ההרדמה העומד בבסיס ההפלה הניתוחית. סביר להניח שהאישה לא תדע מהם בדיוק החומרים המרדימים בהם ייעשה שימוש ואילו רכיבים יש להם, ומכאן שעליה ליידע את הרופא המבצע בדיוק על החומרים או הרכיבים שהיא אלרגית אליהם. חשד לאלרגיה שכזו, גם אם לא מאומת באופן מלא, חשוב להעביר גם כן לבעלי המקצוע הרפואיים.

התסמינים לחומרי ההרדמה משתנים בהתאם לדרגת החומרה של האלרגיה, למאפייני האישה ולרמת החשיפה לחומר. במקרים הפשוטים יותר, ייתכנו תסמינים דוגמת סחרחורות, האצה בקצב פעימות הלב או חולשה כללית. אם המרדים או הרופא מזהים מצבים כאלו, סימן שעליהם לעצור ולחשוב היטב האם יכול להיות שמדובר כאן באלרגיה הדורשת מענה מיידי.

במקרים החמורים יותר, עלולה אלרגיה לחומר המרדים להיות כרוכה בסכנת חיים מוחשית. סיכון בולט במקרה הזה הוא שוק אנפילקטי: תגובה אלרגית מהירה, עקב חומרי ההרדמה במקרה הזה, שעלולה לגרום למצבים של ירידה בקצב התפוקה של הלב או בלחץ הדם, אובדן הכרה או מצבים מסוכנים אחרים. הופעה של שוק אנפילקטי מחייבת זיהוי מיידי על ידי הגורמים הרפואיים, על מנת שניתן יהיה לפעול בהקדם האפשרי באמצעות מזרק אדרנלין אוטומטי המהווה מטבע הדברים חלק בלתי נפרד מהציוד הקיים בבתי החולים ובמכונים אחרים שעשויים לקחת על עצמם את מלאכת הפסקת ההריון היזומה.

אסור לקחת סיכונים

חשוב לזכור שהפלה בניתוח היא אינה השיטה היחידה להוצאת תוכן ההריון מגוף האישה. כיום נפוצה אפילו יותר הפלה בכדורים, הנעשית באמצעות נטילה שתי תרופות בפרק זמן של 48 שעות זו מזו. עם זאת חשוב לזכור שלא בכל המקרים הפסקת הריון תרופתית היא בגדר אפשרות: החל משלב מסוים בהריון (לרוב סביב השבוע התשיעי) ניתן לבצע אך ורק הפלה בניתוח. בנוסף יש נשים שלא יכולות מראש לבצע הפלה בכדורים, לרבות חולות אפילפסיה, נשים הסובלות מבעיות קרישה, נשים בעלות אסתמה בדרגת חומרה גבוהה, נשים המשתמשות במדללי דם ועוד.

בכל מקרה יש להכניס משתנים שונים לתוך משוואת ההחלטה לגבי שיטת ההפלה, ולבצע את ההחלטה לאחר ששוקלים אותם היטב. אם לאישה ידועה רגישות לחומרי ההרדמה, גבוהים הסיכויים שהגורם הרפואי יפנה אותה לביצוע הפלה בכדורים (כל עוד היא נמנית על קבוצת הנשים שיכולה לבצע הפלה מהסוג הזה). עם זאת גם ברמת חומרי ההרדמה, ניתן כאמור לבצע התאמות שונות.

לקריאה נוספת:
[Association of allergy, infertility and abortion]
The Safety and Quality of Current Abortion Methods
The Safety and Quality of Abortion Care in the United States

דילוג לתוכן