במהלך העשורים האחרונים מתנהל פולמוס מקצועי סביב השאלה האם החיסונים הניתנים לתינוקות רכים מסוגלים לגרום לנזקים חמורים כשבין היתר הועלו לא אחת טענות בנוגע לכך שחיסונים עלולים לגרום לאוטיזם במחוסנים.
לאחר מחקרים רבים שנערכו בתחום זה נראה כי החיסונים בפירוש לא יכולים לגרום לאוטיזם וכי באופן כללי התועלת שבחיסונים המודרניים מתעלה על כל תופעות הלוואי האפשריות שלהם. עם זאת, לאחרונה החלה שאלה נוספת לצוץ מעל פני השטח הקושרת את החיסונים לתגובות אלרגיות שונות בהן נעסוק במאמר זה.
מה היא תגובה אלרגית לחיסון?
תגובה אלרגית היא תגובה שמופעלת על ידי מערכת החיסון נגד אחד ממרכיבי החיסון או נגד החיסון עצמו. נהוג לחלק את כלל התגובות האלרגיות לשני סוגים: התגובה האלרגית המידית והתגובה האלרגית המאוחרת.
התגובה האלרגית המאוחרת מתרחשת מספר שעות לאחר מתן החיסון וברוב המוחלט של המקרים אינה חמורה. סך הכול התגובה המאוחרת באה לידי ביטוי באודם מקומי באזור ההזרקה, בנפיחות מקומית ובחום.
לעומת זאת, התגובה האלרגית המידית יכולה להיות מסוכנת ואף קטלנית אם כי תגובה זו נחשבת לנדירה ביותר.
אילו מרכיבים בחיסון עלולים לעורר אלרגיה במחוסנים?
את כלל החומרים שניתן למצוא בחיסונים המודרניים נהוג לחלק לכמה קבוצות כשהחשובה והנרחבת ביותר שבהן היא קבוצת הנגיפים. באופן עקרוני נהוג לעשות היום שימוש בנגיפים מומתים או בנגיפים מוחלשים אך בנוסף לנגיפים או לחלבוני הנגיפים, נהוג להכניס לתרכיב החיסון גם חומרים נוספים כשבדרך כלל מדובר על חלבונים מן החי כמו למשל חלבונים שמגיעים מחלב פרה או חלבון ביצה.
אמנם מדובר בחומרים טבעיים לחלוטין, אך תינוקות וילדים שרגישים לחומרים אלה עלולים בהחלט לפתח תגובה אלרגית חריפה בעקבות החשיפה אליהם דרך החיסון.
בנוסף לנגיפים ולחלבונים מן החי ניתן למצוא בחיסונים רבים חומרים נוספים שמיועדים להאריך את חיי המדף של החיסון, למנוע התפתחות של זיהומים בחיסון ועוד. בין היתר מדובר על נגזרות של כספית, תרכובות אלומיניום שונות, פורמלדהיד ועוד.
מה הם התסמינים של תגובה אלרגית לחיסון?
התגובה האלרגית לחיסון יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב ביותר של תסמינים להלן:
- שיעול כבד.
- קשיי נשימה חמורים.
- התקף אסטמה.
- הפסקת נשימה רגעית.
- חנק.
- בחילות והקאות.
- שלשול חמור.
- גרד עורי.
- פריחה מפושטת.
- אסתמה של העור.
- כאבי ראש.
- מיגרנות.
- אובדן תחושה באיברים שונים.
כיצד יש לטפל בתגובה אלרגית?
התגובה המאוחרת לחיסון לא מצריכה טיפול מיוחד, שכן אינה חמורה. בין היתר הטיפול כולל הנחה של מטלית לחה על אזור ההזרקה ומתן של תרופה לשיכוך הכאבים. עם זאת, במקרה של תגובה מידית חמורה יש לטפל באופן מידי כשלרוב הטיפול כולל מתן חמצן, אדרנלין ועירוי נוזלים.
הטיפול בתגובה מידית ניתן במקום שבו ניתן החיסון כשלרוב מדובר בטיפת חלב וזוהי הסיבה בגינה ההורים מונחים להשאיר את ילדיהם במקום שבו ניתן להם החיסון כעשרים דקות לאחר מתן החיסון.
תגובה אלרגית מול תופעת לוואי
חשוב לציין כי לכל אחד ואחד מהחיסונים המודרניים תיתכנה תופעות לוואי מסוימות שעלולות להופיע במקרים נדירים. אי לכך, חשוב מאוד בכל מקרה של הרעה במצבו של המחוסן לברר את המקור לתסמינים. במקרים מסוימים מדובר על תגובה אלרגית, במקרים אחרים מדובר על מחלת רקע שאינה קשורה לחיסון ובמקרים נדירים במיוחד מדובר על תופעת לוואי של החיסון עצמו.
בכל מקרה ישנה חשיבות עליונה לעדכן את האחות בנוגע לחומרים אליהם קיימת רגישות לפני מתן החיסון ולפרט בפניה את המצב הרפואי הכללי של הילד באופן מלא.
אולי יעניין אותך גם: