המנגו נתפס אצל רובנו כפרי כתום, עסיסי ומתוק, אולם ישנם כאלה שאינם יכולים להתקרב לפרי ולא משום שהוא אינו ערב לחייכם. בדומה לפירות רבים כגון בננות, קיווי ותפוחי עץ, ישנם אנשים אשר אלרגיים למנגו.
אלרגיה למנגו הינה תופעה מוכרת אם כי לא נפוצה. האנשים הרגישים למנגו יפתחו תגובה אלרגית בסמוך לאכילת הפרי. לעיתים ישנה אלרגיה גם לעץ המנגו עצמו כתוצאה ממגע עם השרף של העץ או עם נוזלים שיצאו מהפרי.
כיצד מתבטאת האלרגיה
האלרגיה למנגו יכולה להתבטא באדמומיות, פריחה, נפיחות וגרד באזור המגע עם הפרי. כמו כן תיתכן הופעת נזלת, דמעות, הקאות, עילפון, שלשולים, כאבי בטן, דלקת בעין, התנפחות בכל הגוף ותחושה כללית רעה.
אנשים הרגישים לשרף של המנגו יפתחו תגובה אלרגית בעור לאחר מגע עם הפרי או העץ, למשל בעת קטיפתו. תגובה זו תתבטא בדרך כלל בתחושת גרד או כוויה ולעיתים אף בצקת, דלקת בעור או אקזמה.
בדרך כלל אלרגיה למנגו לא מהווה סכנה והתגובות לאכילת הפרי הן קלות. אך במקרים מסוימים האלרגיה עשויה להיות קשה ולהוביל לקשיי נשימה, מחנק, איבוד הכרה ובמקרה הקיצוני למוות. אגב, לא תמיד התגובה האלרגית מופיעה בפעם הראשונה של אכילת הפרי, היא עשויה להופיע בפעם השנייה לאחר שנוצרו בגוף נוגדנים בחשיפה הראשונה. לפעמים אפילו קורה שאלרגיה מתפתחת במהלך השנים ולא קיימת מינקות.
אצל תינוקות חשוב מאוד להיזהר במיוחד כאשר חושפים אותם לראשונה לפירות, שכן הם עלולים להיות אלרגיים לפירות שונים כמו מנגו ותותים. יש לתת כל פרי בנפרד למשך כמה ימים ולראות שלא מתפתחת תגובה חשודה.
אבחון וטיפול באלרגיה
במקרה שמתעורר חשד לאלרגיה למנגו יש לפנות לבדיקה במרפאת אלרגיה. הבדיקה תיעשה באמצעות בדיקה עורית או בדיקת דם. בבדיקה העורית מחדירים לעור כמות קטנה של חומר ובודקים אם נוצרת תגובה אלרגית, ובבדיקת הדם בודקים האם קיימים בגוף נוגדנים גורמי אלרגיה הנקשרים למנגו.
לעיתים רבות מתברר שהתופעות נגרמו מסיבות אחרות ולא כתוצאה מהמגע עם המנגו. עם זאת, לאחר שהופיעה תגובה אלרגית למנגו יותר מפעם אחת ונשללו סיבות אחרות לתגובה האלרגית יש מקום להניח שקיימת אלרגיה ומומלץ להימנע מכל מגע עם הפרי.
במקרים של תגובות אלרגיות קלות כמו אדמומיות ונפיחות ניתן להסתפק בתכשירים להקלת התסמינים או לחכות שהם יעברו. במקרים קשים יותר של קשיים בנשימה, עילפון או נפילת לחץ דם יש למהר לקבלת טיפול רפואי. במקרה זה הטיפול ייעשה באמצעות זריקת אדרנלין. כיום ניתן ומומלץ במקרים של אלרגיה קשה להצטייד במזרק אדרנלין אוטומטי אישי הפועל בדומה למזרק האטרופין.
במקרים של גרד בעור או כוויה כתוצאה ממגע עם הפרי (לא אכילה) ניתן להקל על העור במריחת קלמין או לפנות לרופא עור לקבלת מרשם לסטרואידים. במקרים קשים הרופא ימליץ על מתן קורס סטרואידים פומי. על פי רוב, התגובה האלרגית תחלוף לאחר מספר ימים.
השימוש במנגו
המנגו הוא פרי טרופי שמקורו במזרח הודו. בארץ גידולו נפוץ ו- 90% מהמנגו הנמכר בארץ גדל בישראל. השימוש הקלאסי שלו הוא אכילת הפרי כפי שהוא, בפרט בתור קינוח. בנוסף הוא משמש להכנת מיצים, גלידות, לפתן, עוגות, פאי, חמוצים, פירות מיובשים, שימורים וכן להכנת תבלין העמבה.
אנשים האלרגיים למנגו צריכים לקחת זאת בחשבון ולשים לב בעת אכילת הדברים הנ"ל שהם אינם מכילים מנגו. לעיתים גם כמות מזערית של הפרי יכולה להוביל לתגובה אלרגית. לאחר קטיפת הפרי יש לשטוף אותו היטב כדי שלא יישארו עליו שאריות של שרף.