סבונים היפואלרגניים, קרמים וכריות הכרחיים עבור אנשים סובלים מאלרגיה למשקפיים. גם מסגרות משקפיים היפואלרגניות זמינות כיום. דלקת עור ממגע, או גירוי העור הוא בעיה נפוצה בקרב מרכיבי משקפיים. אם אדם חווה גירוד או כאב על הלחיים או האף, יתכן כי הוא חווה תגובה אלרגית למשקפיים.
אלרגיה למשקפיים עלולה להופיע בקרב אנשים בכל הגילאים. היא יכולה להתפתח פתאום גם לאחר הרכבת משקפיים במשך תקופת זמן ארוכה, תוך שימוש באותה מסגרת, והיא עלולה להתפרץ כתגובה אלרגית למסגרת חדשה. הטיפול יהיה תמיד טיפול של הימנעות מהחומר האלרגני.
הגורמים לאלרגיה למשקפיים
בדרך כלל המסגרת עצמה, ו'תופסני' העדשות, או נכון יותר, החומרים מהם עשויים המסגרות והתופסנים, הם הגורמים לאלרגיה. מחקר שבוצע באוניברסיטת קליפורניה בשנת 2010 קובע כי גורמים נפוצים לאלרגיה למשקפיים כוללים מסגרות עשויות גומי, חומרי ציפוי מסוימים ושעווה במסגרת.
גם רפידות אף, רפידות פלסטיק או סיליקון קטנות על מסגרות מסוימות, עלולות לגרום לגירוי או תגובה אלרגית על האף. מספר צורות סיליקון הן היפואלרגניות, אך אחרות עלולות לגרום לתגובות אלרגיות. תהליכים של ניסוי וטעייה דרושים על מנת לאתר את החומר שאינו גורם לגירוי העור.
מתכת – רגישות לחומרים זולים או סוגי מתכת מסוימים מצריכים הרכבת מסגרת משקפיים היפואלרגנית. ניקל הוא החומר הנפוץ במסגרות, וגם מסגרת כסף או זהב עשויה להכיל ניקל. פלדת אל חלד טיטניות וחומרים פופולאריים למסגרות בדרך כלל אינם גורמים לתגובות אלרגיות. יחד עם זאת, חלק ממסגרות הטיטניות מכילות פלדיום, הגורם לבעיות עור. על מנת למצוא את המסגרת המתאימה לאנשים הסובלים מאלרגיה, יש לנסות מספר סוגי מסגרות.
פלסטיק – מסגרות משקפיים עשויות פלסטיק מכילות מגוון חומרים כגון ניילון, פחמן, פוליקרבונט ופוליאמיד. רופא העיניים יכול לסייע בקביעת המרכיבים של מסגרות הפלסטיק ולהמליץ על מסגרת היפואלרגנית.
תסמיני אלרגיה למשקפיים
אם אדם סובל מאלרגיה לחומר במסגרת המשקפיים או בתופסנים, האלרגיה מתבטאת בדלקת עור ממגע, ומתחילה לרוב בתוך יממה עד יומיים לאחר החשיפה. התגובה האלרגית עלולה להימשך מספר שבועות.
בדרך כלל מתרחשת האלרגיה על האף או באזורים הסמוכים למגע עם המשקפיים, אך היא עשויה להופיע גם במקומות אחרים בגוף. בין היתר, כוללים התסמינים גירוד שעלול להתפתח למצב חמור; בליטות על העור או פריחה; כתמים יבשים דמויי כוויה על העור; אדמומיות ושינויים בצבע העור; ובמקרים חמורים מתרחשות התנקצות נוזלים ושלפוחיות.
אבחון אלרגיה למשקפיים
הרופא יבצע בדיקות אלרגיה בהתבסס על ממצאים הכוללים את ההיסטוריה של תגובה אלרגית דומה, כתוצאה ממגע עם חומרים שונים, ומצב העור בהווה. במקום לנסות מספר מסגרות משקפיים על מנת לבחון אם הן גורמות לאלרגיה, ניתן לבצע בדיקת עור מקומית לרגישות יתר, המתבצעת על ידי רופא עור או מומחה לאלרגיה. הבדיקה מבוצעת באמצעות החדרת מעט מהחומר החשוד כאלרגן, ישירות לעור. אם קיימת תגובה אלרגית, היא תתרחש בתוך מספר דקות.
טיפול והקלה
שינוי חומר מסגרת המשקפיים הוא הפתרון היחיד בדרך כלל לתגובה אלרגית. האופטומטריסט יכול לבדוק את החומר ממנו עשויה המסגרת ולהחליפה, או להחליף את רפידות האף לסגנון היפואלרגני.
משקפיים יכולות להיות מותאמות לצרכי הראיה, עם עדשות תואמות, תוך התחשבות בגורמי האלרגיה.
הרופא יכול להמליץ על תרופות ללא מרשם או טיפולים ביתיים, אך אלו מתאימים למקרים קלים של אלרגיה. אם התסמינים מעידים על התרחשות זיהום וכוללים אדמומיות מוגברת, כאב, מוגלה באזור הפגוע או חום גבוה, יש לפנות באופן מיידי לקבלת טיפול רפואי, שיותאם באופן אישי על פי חומרת האלרגיה וההיסטוריה הרפואית.