הגיוס לצה"ל הוא ללא ספק אחד מציוני הדרך המשמעותיים ביותר בחייהם של הנערים והנערות בישראל. זהו גם ציון דרך שכרוך בלא מעט שינויים והתרגשויות. מתבגרים הסובלים מאלרגיות, עשויים לחוות החמרה בתסמינים או אפילו התפרצות של התקף אלרגיה במהלך שירותם הצבאי, ולהיחשף, שלא מרצון, לחומרים שונים אליהם הם רגישים.
בנוסף לצורך בהתמודדות עם מסגרת רפואית חדשה שאינה מוכרת, ללא תמיכת ההורים, החייל לומד להתמודד עם מצבים רפואיים שעבורם לא יתאפשר מענה הולם כפי שהוא רגיל, ואם לא די בכך, הוא עשוי למצוא עצמו משובץ לתפקיד שעלול להחמיר את תסמיני האלרגיה שלו.
אך ברוב המקרים צה"ל דווקא כן מתחשב במצבים בריאותיים של חיילים
הגורמים בצבא, האחראים על שיבוץ חיילים ליחידות מסוימות, מבצעים את השמות אלו בהתאם למצבים והיכולות הפיזיים והנפשיים. בשלב הראשון צריך המתגייס לעתיד למלא שאלון רפואי בגיל שש עשרה או שבע עשרה ולספק לצה"ל את המידע הרלוונטי לגבי בריאותו, תוך צירוף אסמכתאות רפואיות מטעם רופא המשפחה.
לאחר מכן, המלש"ב מוזמן לבדיקה בלשכת הגיוס ולראיון אישי (הבדיקה והריאיון הם למעשה הצו הראשון). כבר בצו הראשון יש לדווח לרופא בלשכת הגיוס על קיומן של אלרגיות. בנוסף, חשוב מאוד לזכור להביא מסמך רפואי מטעם רופא מומחה לאלרגיות, המאשר את נוכחות האלרגיה.
הפרופיל הרפואי: המרכיב החשוב ביותר בתהליך השיבוץ
בצו הראשון נקבע הפרופיל של המתגייס לעתיד. מדובר על דירוג מספרי המיועד לציין את הכשירות הרפואית של המלש"ב ואת מידת ההתאמה שלו לשרת בתפקידים שונים וביחידות שונות בצה"ל.
יש לציין כי הפרופיל הרפואי הוא גורם המרכיב המשפיע והחשוב ביותר במכלול מורכב של מרכיבים המשפיעים על תהליך השיבוץ. כך, למשל, הפרופיל הרפואי יקבע האם החייל ישובץ לתפקיד קרבי או לא.
הפרופיל נקבע לאחר בדיקה גופנית שמבצע הרופא בלשכת הגיוס, ובהתאם למסמכים רפואיים בחתימת רופא מומחה, המאשרים אבחנות שמביא עמו המלש"ב ללשכת הגיוס, כולל השאלון הרפואי שמילא החייל, בחתימת רופא המשפחה.
קביעת פרופיל בצל האלרגיות
גובה הפרופיל הרפואי נע על סקלת מספרים המתפרשת בין 21 (פטור מלא משירות בצה"ל) עד 97 (כשירות מלאה לשרת בתפקיד קרבי בכל היחידות מבחינה רפואית). בטווח זה ניתן למצוא ציונים שונים, כמו למשל פרופיל 82, המלמד על בעיה רפואית שאינה חמורה במיוחד, או פרופיל 64, הפוסל את המתגייס מלשרת כלוחם.
הפרופיל הצבאי נקבע בין היתר בהתאם לדרגת החומרה של האלרגיה ולאופן שבו היא משפיעה על חיי המתגייס. לחייל הסובל מאסטמה, למשל, ונזקק לטיפול כרוני במשאף, עשוי להיקבע פרופיל 45, ולעומתו, מתגייס הסובל מתסמיני אלרגיה קלים, יכול בהחלט לקבל פרופיל 82.
חשוב מאוד להבין כי סוגים שונים של אלרגיות מאופיינים במשתנים משמעותיים, ולכן ייתכן שדרגת חומרתן תשתנה לא רק במעמד הגיוס אלא גם לאורך השירות. זוהי אחת הסיבות בגינן קיימת חשיבות עליונה לדווח על קיום האלרגיה כבר בצו הראשון, אפילו במידה ומדובר על אלרגיה קלה מאוד.
ככל שהאלרגיה חמורה יותר, כך מעוצב בהתאם התפקיד הצבאי
הערכת מידת החומרה של האלרגיה מצריכה לא רק מומחיות מיוחדת אלא גם מעקב לאורך זמן. אי לכך, על מנת שצה"ל יוכל להעריך בהצלחה את מידת החומרה של האלרגיה, יש לספק לו את כל הנתונים הרלוונטיים כפי שנכתבו על ידי הרופא המומחה המטפל בחייל.
במידת הצורך, המומחה יוכל לספק חוות דעת רפואית שתסייע לחייל להשיג לדוגמה פטור ממדי דקרון, פטור ממטלות מסוימות, כמו למשל פטור משטיפת כלים או תורנויות שמירה ארוכות.