פעם אחת, לפני שנים רבות, אלרגיה לקוקוס הייתה נדירה יחסית. אך למרבה הצער, כיום, יותר ויותר אנשים חווים רגישויות לקוקוס ולמוצרי מזון הקשורים אליו. באופן מסורתי, קוקוס אינו נחשב למזון אלרגני כמו מזונות נפוצים אחרים הקשורים לאלרגיות. אנשים רבים מאמינים שקוקוס הוא אגוז, וסבורים שהוא עלול לגרום לאותו סוג אלרגיה כמו אגוזים אחרים. זוהי הנחה שגויה.
אנשים שסובלים מאלרגיות לאגוזי עץ, יכולים בדרך כלל לאכול קוקוס, היות והוא מסווג עם פירות וזרעים ולא עם אגוזים. בוטנאים מסווגים אותו כפרי יבש, המכיל שכבה בשרנית חיצונית עם זרע עטוף באמצע.
הגורמים לאלרגיה לקוקוס
אלרגיה זו מתרחשת כשהגוף מגיב לחלבוני הקוקוס. מה שקורה הוא שהמערכת החיסונית מגיבה באמצעות שחרור נוגדן הנקרא גלובולין E (IgE). חלבוני הקוקוס הם המעוררים את התגובה האלרגית.
מומחים מצאו שאנשים רבים החווים תגובות אלרגיות מתונות למזונות קוקוס, סובלים ממחסור בוויטמיני B. כשהם מקבלים תוספי ויטמינים אלו, האלרגיה נפתרת.
תסמיני וסימני אלרגיה לקוקוס
תסמיני תגובות שליליות לקוקוס עשויות להופיע באופנים שונים בקרב אנשים שונים. חלק מהאנשים חווים דלקת חמורה או כוורות עור, או גרוע מכך, הלם אנפילקטי. למרות שזוהי אלרגיה נדירה, התסמינים עשויים להתרחש לאחר שתיית או אכילת מזון המכיל קוקוס, וכוללים:
תגובות עור פנימיות או חיצוניות – כגון פריחה, כוורות או אקזמה, המובילות לגירוד.
תסמינים במערכת העיכול – כגון בחילות, כאבי בטן, הקאות, שלשולים, ותחושת חום בכל הגוף.
תסמינים נשימתיים – כולל צפצופי נשימה, שיעול או נזלת ובלוטות נפוחות.
נפיחות – בשפתיים, בלשון או בפנים, תחושת עקצוץ או רקמות נפוחות.
תגובות קשות – הנקראות אנפילקסיס, עלולות להתרחש ולהשפיע על מערכות איברים מרובות, אך אנפילקסיס כתגובה לקוקוס היא תסמין נדיר ביותר.
תגובה אלרגית מתרחשת גם כתוצאה משימוש במוצרי קוסמטיקה המכילים קוקוס כגון שמפו, קרם לחות, סבוני גוף, חומרי ניקוי וסבוני ידיים. פריחת שלפוחיות מגרדת עלולה להתפתח יום או יומיים לאחר מגע עם האלרגן בקוקוס, והיא נרגעת לאחר מספר ימים. אם מתפתחת דלקת עור כתוצאה ממגע עם קוקוס, יש לפנות לרופא על מנת לקבל אבחון מדויק.
אבחון אלרגיה לקוקוס
אלרגיה לקוקוס מאובחנת על ידי רופא מומחה לאלרגיה. לאחר בדיקת היסטוריה רפואית, מבוצעות בדיקה גופנית ובדיקת עור באמצעות החדרת מעט תמצית קוקוס לעור, לצפייה בתוצאות. מלבד הבדיקות הרפואיות המקצועיות, ניתן לבצע בדיקה ביתית בהצלחה כדי לקבוע אם האלרגיה לקוקוס נוכחת.
בדיקה זו ניתנת לביצוע אם אדם מעולם לא חווה אלרגיה לקוקוס; או אם הוא מגיב בהווה לקוקוס גלם או מבושל, אך אינו בטוח אם הוא יכול או לא יכול לצרוך שמן קוקוס. לצורך הבדיקה יש לקחת מעט חלב או שמן קוקוס, לשפשף על הזרוע, ולעסות היטב.
אם האלרגיה נוכחת, גירוד או פריחה מתפתחים כעבור זמן קצר, ותוצאות אלו מעידות אף על אלרגיה פנימית לקוקוס. אך בדיקה זו נכונה אך ורק אם האלרגיה מציגה תסמיני פריחה. במקרה שלא, ועדיין קיים חשד לאלרגיה, יש להתייעץ עם מומחה אלרגיה ולבצע בדיקות מקיפות.
טיפול והימנעות מקוקוס
הטיפול העיקרי, לאחר אבחון אלרגיה לקוקוס, הוא הימנעות מוחלטת מקוקוס, כדי למנוע תגובה אלרגית. קוקוס נמצא במוצרי מזון רבים להוספת טעם ומרקם, או לשם הרכבת מנות גורמה. יש להימנע מכל המאכלים המכילים קוקוס, כגון חטיפי גרנולה, עוגיות, דגנים שונים וקינוחים.
התמודדות עם אלרגיה לקוקוס
היות ולא קיימת כיום תרופה לאלרגיה לקוקוס, ההתמודדות עימה פירושה הקפדה על הימנעות ממרכיבי קוקוס במזונות ובפריטי קוסמטיקה וחומרי ניקוי המכילים קוקוס. יש לשאת ערכת חירום, כולל אנטיהיסטמינים ומזרק אפינפרין, אם הרופא קבע את הצורך בכך.
אם מאובחנת רגישות עור לקוקוס, הידועה אף כדלקת עור אלרגית ממגע, יש להימנע משימוש בחומרים ומוצרי יופי העשויים להכיל קוקוס.