אלרגיה לקפאין

אלרגיה לקפאין היא מצב שבו אדם חווה תגובה חמורה ולעיתים מסכנת חיים בעת בליעת כל סוג של קפאין.

בניגוד לחוסר סובלנות לקפאין, אנשים הסובלים מסוג זה של אלרגיה, אינם יכולים לצרוך אפילו כמויות זעירות של קפאין מבלי לסכן את עצמם באופן פיסי ורגשי ולפגוע ברווחתם.

המודעות של אדם לאלרגיה לקפאין מסייעת לו להימנע ממשקאות ומזונות רבים המכילים קפאין כגון, קפה, משקאות קלים מסוימים, תה, שוקולד ותרופות מסוימות.

קפאין משפיע על תפקוד המוח ומפעיל מספר תגובות בגוף. עבור אנשים רבים, צריכת כמויות קטנות של משקאות או מזונות אשר מכילים קפאין, מספקת עלייה זמנית באנרגיה ומשפרת את המיקוד הנפשי. אך אדם אלרגי לקפאין אינו נהנה מהטבות אלו, והוא עלול לחוות אירוע טראומטי, פיזי ונפשי.

תסמיני האלרגיה לקפאין

תסמיני האלרגיה לקפאין בדרך כלל משתנים מפריחות פשוטת למצב מסכן חיים. התגובה האלרגית תלויה בחומרת האלרגיה.

התסמינים הקלים של האלרגיה מתבטאים בגירוי בעור או עקצוץ קל בפה ולעיתים קשה להבחין בהם.

במקרים חמורים, משפיעים התסמינים על מערכת העצבים והאדם עלול לסבול ממצבי רוח משתנים, הלם, נפיחות הפנים, הלשון או הגרון, קשיי נשימה, סחרחורות, הזיות, עצבנות, נדודי שינה, פסיכוזה חריפה, פרנויות, והתקפי חרדה חמורים.

לצד התסמינים הנפשיים והרגשיים, אלרגיה לקפאין עשויה אף לעורר מספר תסמינים פיסיים שליליים כגון דפיקות לב מואצות, תסמינים דמויי אנגינה, תנועות שרירים מהירות וקופצניות, ראייה מטושטשת, ותחושה כללית של נוקשות שרירים.

כיצד מאבחנים אלרגיה לקפאין?

תהליך אבחון האלרגיה כרוך בגישות שונות. האלרגיה לקפאין עשויה להיות קשורה לתסמינים אלרגיים של מחלות גופניות ונפשיות אחרות, ולעיתים קרובות יש צורך לבדוק תחילה בעיות בריאות שונות על מנת לשלול מצבים רפואיים אחרים.

במקביל, הרופא מבצע בדיקות דם ובדיקות אחרות על מנת לקבוע אם קפאין הוא הגורם לאלרגיה. לעיתים קרובות, גופם של אנשים הסובלים מאלרגיה זו אינו מעבד קפאין באותו אופן כמו אחרים שאינם רגישים לחומר זה. ברגע שכל הגורמים הרלוונטיים נחקרים, ניתן לאבחן את האלרגיה ולקבוע את המהלך התקין של הטיפול.

בדיקות עור

זוהי בדרך כלל הבדיקה הראשונה המבוצעת על מנת לקבוע את האלרגיה. הרופא מנקה שטח קטן של האמה הפנימית באמצעות חומר חיטוי, ומורח עליו כמות קטנה של קפאין. אם העור מתחיל לגרד, להיות אדום או נפוח בתוך רבע שעה עד שעה, מעידות התוצאות על אלרגיה לקפאין.

מספר ימים לפני הבדיקה, על המטופל להפסיק לצרוך כל תרופות אנטי היסטמיניות, אשר עשויות להשפיע על תוצאות הבדיקה. אם לא הניבה בדיקה זו תוצאות, יבצע הרופא בדיקת דם.

טיפול באלרגיה לקפאין

על מנת לקבל טיפול הולם לאלרגיה לקפאין, הצעד הראשון אותו יש לנקוט הוא הימנעות מוחלטת מקפאין. בהתאם לחומרת תסמיני האלרגיה, יש לפנות לטיפול רפואי מיידי, היות ותופעות האלרגיה עלולות להיות קשות מאוד.

לאחר טיפול תרופתי או זריקה, בהתאם לחומרת האלרגיה ומצבו הרפואי הכללי של האדם, מורה הרופא על הימנעות מוחלטת מקפאין ומכל מוצרי המזון והשתייה המכילים חומר זה.

פתרונות נוספים

כאשר מדובר בשיטות טיפול באלרגיות, קו ההגנה הראשי הוא להימנע מכל המזונות והמשקאות המכילים את החומר האלרגני. במקרים קיצוניים, יש אף לעצור את השימוש במוצרים המשווקים כנטולי קפאין, היות ומוצרים רבים מסוג זה עדיין מכילים עקבות קטנות מאוד של קפאין.

לצד הימנעות מצריכה יומית של מוצרים אלו, מומלץ אף לאתר תחליפים, על מנת לסייע במזעור תחושת האובדן המגיעה עם ויתור על מזונות ומשקאות אהובים, והגדלת הסיכוי להימנע מהפיתוי בשתיית כוס אחת של קפה או נגיסה מעוגת שוקולד.

ראו גם:
אלרגיה לאספרטיים

דילוג לתוכן