אלרגיה, או רגשת בעברית היא למעשה תגובה של מערכת החיסון שאינה צפויה ואינה רצויה לחומרים שונים. האלרגיה יכולה להיות לחומר אחד בלבד כמו אבקני פרחים או פרוות חתולים, אך ישנם בהחלט אנשים שאלרגיים למגוון של חומרים שונים במקביל.
החומרים אליהם אנשים אלרגיים אינם חומרים מסוכנים לאדם הבריא אך עבור האנשים האלרגיים כל אותם חומרים שנקראים בשפה המקצועית חומרים אלרגניים, עלולים להיות מסוכנים מאוד.
בראייה רפואית האלרגיה היא מעין ליקוי או תקלה במערכת החיסון של האדם, אך תקלה זו נחשבת לשכיחה מאוד באופן יחסי, שכן בין שנים עשר לעשרים וחמישה אחוז מאוכלוסיית העולם אלרגיים לחומר אחד לפחות במידת חומרה זו או אחרת. במקרים רבים מדובר על אלרגיה קלה בלבד שכמעט ואינה מורגשת אך במצבים מסוימים מדובר על אלרגיה שעלולה לסכן את חיי האדם האלרגי.
מה הם תסמיני האלרגיה?
אלרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב מאוד של תסמינים וכן במגוון של דרגות חומרה. בדרך כלל ההתבטאות הסימפטומטית של האלרגיה תתרחש במערכות החשופות לחלל האוויר כמו למשל במערכת העיכול, הנשימה ובעור.
ההתבטאות העורית יכולה להיות נפיחות, אדמומיות, פריחה עורית, גרד עז ותחושת צריבה, ההתבטאות במערכת הנשימה יכולה להיות למשל חנק או קוצר נשימה וההתבטאות במערכת העיכול יכולה להיות הקאות, כאבי בטן וכמובן שלשולים.
מלבד זאת האלרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי בדלקות עיניים, עיטושים, נזלת, אובדן הכרה ואפילו מוות במקרים הקיצוניים.
מה הוא שלשול?
שלשול הוא מצב שבו הגוף מפריש כמות גדולה מדי של נוזלים דרך פי הטבעת. מפאת ריכוז הנוזלים הגבוה הצואה בזמן השלשול נוזלית במיוחד ובדרך כלל גם תדירות היציאות של האדם שסובל משלשול תהיה גבוהה מהרגיל. לא תמיד השלשול מופיע על רקע אלרגי ולמעשה הרוב המוחלט של מקרי השלשול נובעים על רקע של זיהום חיידקי.
ההבדל בין שלשול על רקע אלרגיה לבין שלשול על רקע אחר
כפי שציינו, לא תמיד השלשול מופיע על רקע של אלרגיה לחומרי מזון מסוימים. עם זאת, במקרים רבים ישנו קושי להבדיל בין שלשול על רקע אלרגי לבין שלשול על רקע של מזון מזוהם כיוון שהשלשול הוא בסך הכל תסמין שיכול לבוא לידי ביטוי דיוק באותו האופן ללא קשר לגורם לו.
אי לכך, ישנה חשיבות עליונה לערוך לחולה בדיקות מסוימות על מנת להבחין בין הגורמים השונים במטרה להגיש לאדם המשלשל את הטיפול המתאים לו ביותר. השלשול יכול להיגרם בין היתר מהגורמים הבאים:
- מחלה דלקתית במעי (קוליטיס או קרוהן).
- זיהום חיידקי (קלקול קיבה).
- חוסר סבילות למזון – מצב זה נגרם בשל חוסר יכולת התמודדות של הגוף עם רכיבי מזון מסוימים. כך למשל חוסר באנזים לקטאז יוביל לשלשול לאחר צריכת מוצרי חלב אך במקרה הזה לא מדובר על אלרגיה.
- תסמונת המעי הרגיז.
אילו מזונות יכולים לגרום לשלשול על רקע אלרגי?
באופן עקרוני אלרגיה שתבוא לידי ביטוי בשלשול יכולה להתפתח בעקבות צריכת כל רכיב מזון שהוא, אבל ממחקרים שנערכו בתחום בארצות הברית עולה כי תשעים אחוז מהילדים שסובלים מאלרגיה לחומרי מזון אלרגיים לחמישה סוגי מזונות עיקריים: חיטה, סויה, בוטנים, חלב וביצים. במדינת ישראל באופן ספציפי את הבוטנים מחליף השומשום.
כיצד מטפלים באלרגיה?
הכלל החשוב ביותר בכל הנוגע לטיפול באלרגיה הוא לזהות את הגורם האלרגני שהאדם רגיש אליו. את הגורם האלרגני בדרך כלל מאתרים על ידי מספר בדיקות שמידת הזמינות שלהן בישראל גבוהה מאוד.
לאחר שמאבחנים את הגורם האלרגני כל שיש לעשות הוא להימנע ממנו. חשוב ללמוד לקרוא את תוויות המזון על המוצרים השונים על מנת לוודא כי המזון לא מכיל את הגורם האלרגני ולהקפיד שהאלרגן לא יימצא בסביבתו של האדם האלרגי.
במקרים מסוימים האלרגיה יכולה לחלוף עם הגעת האדם האלרגי לבגרות אך במקרים אחרים היא עלולה ללוות את האדם למשך כל חייו. במקרים החמורים האדם האלרגי יצטרך לשאת בכל עת מזרק מיוחד שבו יצטרך לעשות שימוש במקרה של התקף אלרגיה חריף אך מדובר רק על מקרים של אלרגיה קשה במיוחד.