אלרגיה למקקים

אלרגיה למקקיםמקקים מגלים יכולת הישרדות גבוהה מאוד והם מסוגלים להתאים את עצמם להרבה מאוד בתי גידול.

סביבה לחה בהחלט חביבה עליהם והם הצליחו להסתגל היטב למחיה גם באזור מגוריו של האדם. המקקים, שיש אומרים שמונים כאלפי מינים שונים, נחשבים למזיק שבדרך כלל מעורר שאט נפש כאשר פוגשים אותו בבית, אולם עבור חלק מהאנשים הדחייה הזאת למראה המקק (או בשמו האחר – התיקן) מלווה גם בתגובה של אלרגיה לא נעימה ולעיתים אפילו מסוכנת.

המקק וההפרשות

מומחים יודעים לומר שלא מעט אנשים עשויים לפתח אלרגיה כאשר הם נמצאים בקרבה למקקים בבית או אפילו בחיק הטבע. רבים מאלה שסובלים מתופעות אלרגיות שונות לרבות קוצר נשימה או ליחה חווים את התופעה הזאת בלי לדעת כלל שהגורם הוא מקק המסתתר בקרבת מקום.

מדענים מוסיפים ואומרים שלא רק קיומם של מקקים עשויה להיות הסיבה להופעת תסמינים של אלרגיה. רבים מהרגישים למעשה מגיבים לקיומה של צואת המקקים המצויה אפילו במקומות נסתרים, שאינם גלויים כל כך למתבונן הבלתי מקצועי.

השכיחות באוכלוסייה

שלא כמו אלרגיות לתופעות עונתיות, למשל לקיומה של פריחת האביב, במקרה של אלרגיה למקקים מדובר בתופעה שאיננה קשורה לעונות השנה. מקקים אמנם פעילים יותר בעונה החמה, אבל גם בחורף קיימת נוכחות ערה של אותם החרקים והפרשותיהם יכולות להביא לתגובות אלרגיה בקרב ילדים וגם מבוגרים. מבחינה מספרית, ההערכות בנושא זה אינן אחידות.

יש הטוענים שכחמישה אחוזים מקרב האוכלוסייה רגישים למקקים ואחרים טוענים שאלרגיה למקקים בצורה כזאת או אחרת היא מנת חלקם של כעשרה אחוזים מבני האדם. כך או כך, מדובר בנתון בלתי מבוטל.

תסמינים ואבחון

לא תמיד קל לאבחן שסימפטומים של אלרגיה משויכים דווקא למקקים. סימן אפשרי לכך ניתן למצוא כאשר גורמים אחרים נשללים. אלרגיה לפריחה, למשל, לא נצפית בעונת החורף בדרך כלל ולכן – אלרגיה שאיננה קשורה לעונה יכולה להצביע על אלרגיה למקקים. תסמינים אפשריים לאנשים האלרגיים כוללים למשל:

  • תופעות של קוצר נשימה שיכול להיות קל או חריף.
  • קושי להוציא אוויר מהריאות וכן נזלת שאיננה על רקע זיהום בדרכי הנשימה.
  • הצטברות של ליחה ולעיתים גם תופעות של גירוד, אדמומיות או פריחה על פני העור.

כאשר הסיבה לתסמינים לא ברורה מאליה, כאשר לא רואים במקביל לסימפטומים מקקים בקרבת מקום, ניתן לערוך בדיקה רפואית לאיתור הגורם. מומחים לאלרגיה מבצעים בדיקות כגון תבחינים לאלרגיה. משמעות הדבר היא  חשיפת הנבדק לגורמים שונים ובדיקה מהו הגורם שיוצר את הסימפטומים השונים. ניתן לבצע הזרקה של חומרים שונים תחת העור – אבק, פריחה, הפרשות של מקקים. הגורם שיוצר את התגובה המצופה על גבי העור הוא ה"אשם".

טיפול ומניעה

הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם אלרגיה למקקים היא הימנעות מהגורם שמחולל את הסימפטומים. אומנם רק מקצת מהאנשים חווים את התסמינים ברמה שתחייב אשפוז רפואי, אבל בהחלט לא מדובר במצב נעים גם כאשר מדובר בנזלת אלרגית או קוצר נשימה משמעותי.

מלבד הימנעות משהות במקום שהסבירות להימצאות מקקים בו גבוהה, אפשר לדאוג להדברה. יש אנשים שניתן "לחסן" על ידי חשיפה הולכת וגדלה למחולל האלרגיה, אך לא תמיד זה ישים. מבחינת הטיפול, יש כמה דרכים להתמודד כאשר התסמינים כבר מופיעים. סטרואידים נחשבים כיעילים לטיפול בתסמיני אלרגיה חריפים, אך יש לכך תופעות לוואי אפשרויות ולעיתים לא נעימות. אפשר לנסות גם טיפול באנטיהיסטמיניים ולעיתים נדרש גם שימוש במשאף. יש תרופות שמקלות על נזלת שמקורה אלרגי. תכשירים ומשחות יכולים לסייע להתמודדות עם גירוד ואדמומיות

דילוג לתוכן