תסמין לאלרגיה – כאבי בטן

כאבי בטןכאבי בטן כתסמין לאלרגיה ניתנים לטיפול באמצעות זיהוי המזונות הגורמים לתגובה האלרגית. לאחר שזוהו המזונות, יש להימנע מהם ולהקל על כאבי הבטן. אם נמשכים הכאבים לאחר ההימנעות מהמאכל, זהו סימן למצב רפואי נוסף אשר צריך להיבדק על ידי הרופא.

גורמים לכאבי בטן

האלרגיה מתרחשת כאשר הגוף מגיב לחלבונים הנמצאים במזונות מסוימים כאל חומר מסוכן. למרות שכל חלבוני המזון בטוחים למאכל אדם, טעויות הגוף בזיהוי החלבונים כמזיקים מתבטא בהגנה עצמית באמצעות תקיפת החלבונים עם נוגדנים, הנוצרים על מנת לתקוף את חלבוני המזון, שגורם לתאי פיטום בגוף כדי ליצור היסטמין.

היסטמין הוא הורמון טבעי הנמצא בגוף ומגן עליו מפני זיהום. עודף היסטמין גורם לנפיחות ותסמינים נפוצים אחרים של אלרגיה למזון. במילים אחרות, כאבי בטן נובעים מרמות היסטמין מוגברות במעיים, אשר גורמות לדלקת וגירוי. האלרגיה מתרחשת כאשר המערכת החיסונית מזהה בטעות מרכיב כלשהו במזון כמזיק ותוקפת אותו, וההשפעה מתבטאת על הגוף כולו ולא רק על הבטן.

תסמינים

כאשר מזון מסוים "מעצבן" את הבטן או שהגוף אינו מסוגל לעכל אותו כראוי, יופיעו תסמינים שונים כגון התכווצויות, בחילות, הקאות, כאבי בטן, גזים, נפיחות, צרבת, כאבי ראש, עצבנות ושלשולים. התסמינים נמשכים מספר שעות בלבד ועם סילוק המזון הגורם לאלרגיה מהתפריט, נעלמים כאבי הבטן.

תסמינים חמורים יותר מתבטאים בפריחה, כוורות, גירוי בעור, קוצר נשימה, כאבי חזה, ירידה פתאומית בלחץ הדם, וקשיי בליעה או נשימה. תסמינים אלו מעידים על סכנת חיים ויש לקבל טיפול חירום רפואי באופן מיידי.

אלרגיות נפוצות

הגורמים לתשעים אחוזים מהאלרגיות למזון הם:

  • בוטנים ואגוזי מלך, אגוזי פקאן, שקדים
  • דגים ופירות ים
  • חלב
  • ביצים
  • סויה
  • חיטה

חוסר הסבילות הנפוץ ביותר למזון הוא חוסר סבילות ללקטוז. האלרגיה מתרחשת כאשר אנשים אינם מסוגלים לעכל לקטוז, סוכר הנמצא בחלב ומוצריו. סוג אחר של חוסר סובלנות הוא רגישות לסולפיטים או תוספי מזון אחרים, אשר עלולים לעורר התקפי אסתמה בקרב אנשים מסוימים.

טיפול בכאבי בטן

הרופא ימליץ על דיאטת הימנעות מהמזון הפוגעני על מנת לסייע בזיהוי המזונות הגורמים לכאבי הבטן. הדיאטה לא נועדה לאבחן אלרגיה, אלא לזהות מזונות פוטנציאליים אשר יכולים להיכלל בבדיקות אלרגיה.

במהלך הדיאטה, מתבקש המטופל להסיר את כל המזונות הנחשדים כגורמים לאלרגיה לתקופה של עד שבועיים, לאחר תקופה זו מחדש המטופל לאט מזון אחד בכל פעם.

מומלץ לנהל יומן של המזונות הנצרכים, ולתאר את כמות וההשפעה על הבטן. הממצאים מדווחים לרופא לשם קביעת האבחנה המדויקת וקבלת המלצות לטיפול. לאחר בדיקות האלרגיה, וכאשר נקבעת אלרגיה למזון מסוים, יש להימנע מאכילתו באופן מוחלט.

אלרגיה חמורה למזון עלולה להתבטא בתסמין מסוכן של אנפילקסיס, תגובה מסכנת חיים. יש להתייעץ עם הרופא לגבי נשיאת ערכת זריקת אפינפירין אותה יכול האדם להזריק לעצמו במקרה חירום.

כאבי בטן
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן