טיפול באלרגיות באמצעות סטרואידים

טיפול באלרגיות באמצעות סטרואידיםתרופות מסוימות נגד אלרגיה מכילות שני מרכיבים עיקריים: היסטמין ונוגדי גודש על מנת להקל על התסמינים המרובים. קיימות תרופות אפקטיביות מרובות אחרות כגון תרופות המונעות מתאי פיטום לשחרר חומרים כימיים הגורמים לאלרגיות אחרות.

סטרואידים, הניתנים לעיתים קרובות לטיפול באלרגיות שונות, זמינים במגוון אופנים: גלולות או נוזלים לטיפול במצבים קשים של אלרגיות או אסטמה, באופן מקומי בצורת תרסיסים לאף לאלרגיות עונתיות או כרוניות, משחות סטרואידיות לעור, או טיפות עיניים סטרואידיות עבור דלקת אלרגית בלחמית.

 סטרואידים הניתנים דרך הפה או באמצעות הזרקה הם תרופות המשמשות לטיפול במצבי אלרגיה המובילים לדלקת בגוף, ומטפלים בבעיה באופן מערכתי.

כיצד מסייע הטיפול בסטרואידים?

סטרואידים ידועים בכוח הריפוי שלהם להפחית את הדלקת הקשורה לאלרגיות. הם מונעים ומטפלים במחנק באף, התעטשות, גירויים ונזלת הנגרמים מאלרגיות עונתיות או כרוניות. הם עשויים אף להפחית את הדלקת והנפיחות הנובעים מסוגים אחרים של תגובות אלרגיות.

יתרונות וחסרונות של טיפול בסטרואידים

טיפול בסטרואידים זוהי צורת טיפול יעילה ביותר לאלרגיות, אך יש להקפיד לקחת את הסטרואידים באופן קבוע, ולעיתים קרובות מידי יום, על מנת ליהנות מיתרונותיהם, וגם כאשר תסמיני האלרגיה אינם מופיעים. בנוסף, לעיתים מתחיל הטיפול לפעול רק כשבוע עד שבועיים, עד להשפעה מלאה של התרופה.

הטיפול בסטרואידים לאלרגיה נועד לשלוט על התסמינים והתגובות אך אינו מרפא את האלרגיה. יחד עם זאת, הטיפול מביא לשינוי עצום בבריאות המטופל ובמצב רוחו. שגרת טיפולים קבועה מסייעת לשליטה מקיפה על התסמינים.

מהן תופעות הלוואי של סטרואידים?

כשאנשים חושבים על תופעות הלוואי של סטרואידים, הם מתכוונים בדרך כלל לתופעות הלוואי של סטרואידים מערכתיים. רוב תופעות הלוואי נובעות משימוש לטווח הקצר. יחד עם זאת, השימוש לטווח הארוך עלול לגרום לתופעות לוואי נוספות.

תופעות לוואי לטווח הקצר

רוב האנשים מקבלים סטרואידים מערכתיים למספר ימים בלבד בכל פעם, והם חווים תופעות לוואי זמניות העשויות לכלול עלייה בתיאבון, נדודי שינה, שינויים במצב הרוח ובהתנהגות, הסמקת הפנים, ועלייה במשקל בטווח קצר בשל החזקת מים מוגברת. תופעות לוואי אלו נעלמות בדרך כלל לאחר מספר ימים עם הפסקת השימוש בסטרואידים.

תופעות לוואי חמורות יותר, המתרחשות בקרב אנשים עם מצבים רפואיים בסיסיים, כוללות עלייה בקריאות רמות הסוכר בדם בקרב אנשים עם סוכרת, עלייה בקריאות לחץ דם בקרב אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה, גידול הלחצים בעיניים בקרב אנשים עם גלאוקומה, והחמרה במצב שמירת מים בגוף בקרב אנשים עם אי ספיקת לב. מסיבה זו, אנשים עם מחלה בסיסית כרונית, הסובלים אף מאלרגיות, צריכים להיות במעקב צמוד של הרופא בזמן נטילת סטרואידים מערכתיים. בנוסף לכך, שילוב של תרופות נגד אלרגיה עם מזונות מסוימים עלול להיות מסוכן.

תופעות לוואי לטווח הארוך

כאשר סטרואידים מערכתיים ניתנים לתקופות זמן ארוכות, או כאשר אדם צורך סטרואידים בהזדמנויות רבות, עלולות להתרחש תופעות לוואי חמורות יותר, אשר נובעות בשל המינון ומשך הזמן הכרוך בשימוש. לכן, יש למזער ככל הניתן את שימוש בסטרואידים מערכתיים. ניתן לצפות לירידה בספר תופעות לוואי באמצעות נטילת סטרואידים שלוש פעמים בשבוע במקום מידי יום, גם אם המינון הכולל זהה. תופעות לוואי רבות הן הפיכות עם עצירת השימוש בסטרואידים, ואילו תופעות לוואי אחרות עלולות להיות קבועות והן כוללות:

  • גלאוקומה
  • קטרט
  • לחץ דם גבוה
  • מחלת לב
  • סוכרת
  • השמנה
  • חומצה
  • אוסטיאופורוזיס
  • גידול בסוגים מסוימים של זיהום
  • תסמונת קושינג.

אנשים הנוטלים סטרואידים מערכתיים לטווח הארוך צריכים להיות תחת פיקוח רפואי הדוק למחלות אלו, וליטול תרופות למניעת אוסטיאופורוזיס, הכוללות סידן וויטמין D, לצד תרופות הנקראות ביספוספונטים, שנועדו למניעת איבוד מסת עצם. יש לבצע אף מדידה תכופה של צפיפות העצם.

דילוג לתוכן