אלרגיה לאבק

יש האומרים כי האלרגיה לקרדית האבק היא האלרגיה השכיחה ביותר הידועה בעולם המערבי, וכ-20% מהאנשים סובלים מכך.

היא גורמת לנזלות כרוניות, אסטמה ובעיות עור. האבק, במיוחד בישראל נמצא הן בתוך הבית והן מחוצה לו. הוא מורכב מאינספור חלקיקים קטנים ומגוונים אשר נושאים עמם את אופיו המיוחד של המקום.

רוב האנשים אשר אלרגיים לאבק, אלרגיים במיוחד לקרדית האבק הנמצאת בבתים, למרות רמת הניקיון הגבוהה אשר יכולה להיות בו. ניתן לאבחן אלרגיה זו באמצעות תבחין עור.

אבחון אלרגיה זו הוא בעייתי במקצת מפני שכמות האלרגנים הקיימים באבק הוא כמעט אינסופי. קרדית האבק הינו חרק קטן מאד הנראה רק בעיני מיקרוסקופ.

היא מצויה בכל אזורי הארץ, ובמיוחד בשפלת החוף באזורי לחות של מעל 75%. בדרך כלל יהיה ניתן למצוא אותה באזורים חמים ולחים בבית, כמו למשל מזרונים, כריות, שטיחים ובגדים.

קרדית האבק אינה הגורם הישיר לאלרגיה, אלא דווקא הפרשותיה. הסברה טוענת כי בשל הרכב הרהיטים והפריטים, קרדית האבק נמצאת בחדר השינה דווקא, יותר מאשר בכל חדר אחר בבית, ולכן הזמן העיקרי בו מתקיימת החשיפה לאלרגן הוא בזמן השינה.

אלרגיה לאבק – תסמינים

אלרגיה לאבק בדרך כלל תשפעל באופן מוגבר את מערכת החיסון ותבוא לידי ביטוי בנזלת, עיטושים תדירים ורצופים, גרד באף, אף סתום, דמעות בעיניים ודלקות עור. שליש מאלה הסובלים מנזלת כרונית, אשר נגרמת מאלרגיה, סובלים גם מאסטמה וקשיי נשימה. תסמינים אלה אינם חמורים, אולם הם מופיעים במשך כל השנה ומורידים את איכות החיים של הסובלים מכך.

במקרים בהם התגובה האלרגית חריפה מאד, אפשר לראות התנפחות העור והשומן התת עורי במיוחד בחלק העליון של הגוף. הנפיחות יכולה לעבור תוך מספר ימים, אולם יש לוודא כי אינה עוברת למערכת הנשימה הפנימית ומחייבת טיפול רפואי מידי. תגובה זו היא נדירה כאשר המדובר על אלרגיה מאבק. כמו כן, במקרים מסוימים, מגע עם קרדית האבק יכולה להחמיר תופעות של אסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס).

דרכי מניעת האלרגיה

לא ניתן לרפא את האלרגיה ולכן, ישנם ניסיונות חוזרים ונשנים להפחתת קרדית האבק בבית, אשר עיקר מטרתה הוא הוצאת כל הגורמים אשר יכולים להכיל אבק בכלל, ואת קרדית האבק בפרט, כמו למשל הוצאת השטיחים מהבית, ניקיון יסודי באמצעות שואבי אבק בעלי אפיון יניקה מיוחד, כמו גם הימנעות מפריטים כמו וילונות, כיסויי מיטה ועוד.

כמו כן, ייעשה ניסיון להפחית את כמות האבק בבית בכלל כמו על ידי התקנת דלתות לארונות, כביסה תדירה וכולי. שימוש במזגנים וקירור הבית יכולים למנוע את הלחות הקיימת בבתים ומזמנת את קרדית האבק. כמו כן, מומלץ לבחור ריצוף שאינו צובר אבק וקשקשים וכך ממזער את צמיחת האלרגנים בבית.

יש הטוענים כי צריך לניילן ולצפות את המזרונים והכריות וחפצים שונים שאינם נמצאים בשימוש במהלך היום. במקרה של אלרגיה חריפה, לפעמים בנוסף לטיפול הסביבתי יש צורך בתרופות אנטי היסטמיניות, או סטרואידים במשחות אשר נועדו לצמצם את התגובות האלרגיות בכלל.

תופעות הלוואי של תרופות אלו הן רבות ובכללן הרגשת נמנום ועייפות. תרופות אלו עוזרות לרוב בשלב החריף של האלרגיה, אולם אינן פותרות את הבעיה בחשיפה חוזרת לאלרגן. ישנם חולים רבים אשר פונים לטיפולים במסגרת הרפואה המשלימה ומשלבים בנוסף לטיפולים הרגילים, גם טיפולי הומאופתיה.

דילוג לתוכן