נזלת כרונית

נזלת כרונית היא נזלת הנגרמת במשך תקופה ממושכת מאוד ומשפיעה על אורח החיים של האדם הסובל ממנה.

נזלת כרונית יכולה להיות אלרגית, ולהיגרם על ידי האלרגנים השונים ויכולה להיות לא אלרגית ולהיגרם כתוצאה מפגמים בכלי הדם או במבנה האנטומי של האף. הנזלת הכרונית הנפוצה ביותר היא נזלת על רקע אלרגית, ממנה סובלים 30-40% מהאוכלוסיה.

נזלת אלרגית

נזלת אלרגית נגרמת לאחר שאלרגן מסויים מגיע אל דרכי הנשימה ושם מפעיל שרשרת תגובות הגורמת בסופו של דבר להיווצרות הנזלת. התהליך מתחיל בכך שהאלרגן מגיע אל דרכי הנשימה ופוגש את מערכת החיסון שמזהה אותו כפולש.

לאחר מכן, מופעלת תגובה דלקתית חריפה המתווכת על ידי נוגדנים מסוג IgE ועל ידי שפעול תאי פיטום באמצעות היסטמין. גורמים מתווכים אלה מפעילים את התגובה האלרגית, שגורמת להיווצרות הנזלת ולגודש באף.

תהליך זה אינו נשאר רק באף, אלא מגיע גם לאזורים קרובים כמו לדוגמא העיניים. באופן נורמלי, מערכת החיסון לא אמורה לזהות את האלרגנים המדוברים כזרים ולהפעיל את התגובה הזו, אך אצל אנשים הסובלים מאלרגיה התגובה הדלקתית המוגזמת הזו מופעלת, וגורמת בסופו של דבר לנזלת.

הגורמים לנזלת כרונית

חשיפה כרונית לאלרגן מסויים אליו רגישים, עלולה לגרום בסופו של דבר לנזלת כרונית – נזלת הנגרמת לאורך תקופה ממושכת מאוד, וקשה מאוד לטפל בה ולהפסיק אותה. האלרגנים הנפוצים המובילים לנזלת, ועלולים גם לגרום לנזלת כרונית הם קרדית אבק הבית, אבקני פרחים, קשקשת המופרשת מפרוות בעלי חיים, דשא ועצים וכו'.

אלה חומרים שקשה מאוד להימנע מהם, ולכן אנשים שאלרגיים לחלק מהם יסבלו מנזלת אלרגית ממושכת ביותר – נזלת כרונית. אלרגנים כמו קרדית אבק הבית ופרוות בעלי חיים יכולים להיות בכל מקום, ולכן לגרום לתגובה אלרגית לאורך כל תקופת השנה. לעומתם, אלרגנים כמו אבקני פרחים מצויים באוויר רק בעונות המעבר, ועל כן ייגרמו לנזלת עונתית.

טיפול בנזלת כרונית

הטיפול בנזלת כרונית דומה מאוד לטיפול בנזלת אלרגית, וכולל תרופות ממשפחת אנטי היסטמינים, שתפקידן להפסיק את התגובה הדלקתית המוגזמת ולייבש את האף. תרופות אלה מגיעות בצורת כדורים או תרסיסים (למשל, אבמיס), והשימוש בהן נעשה על פי הצורך.

במקרים חריגים, ובמידה והגורם לאלרגיה ידוע, ניתן לקבל טיפול הנקרא אימונותרפיה ונעשה על ידי זריקה נגד אלרגיה, שמספקת תקופה של עד 5 שנים ללא רגישות לאלרגיה. טיפול זה נעשה במקרים מסויימים בלבד ובמרפאת אלרגיה אחרי ביצוע מגוון בדיקות ומבחנים שונים

במידה ומקור הנזלת הכרונית אינו קשור לאלרגיה וקשור לפתולוגיות שונות באף, יש צורך באבחנה מקיפה על ידי רופא אף, אוזן, גרון והמלצה על טיפול מתאים. בדרך כלל, טיפול ניתוחי או תרופתי יכול לעזור ולשפר באופן משמעותי את מצב הנזלת.

הימנעות מחשיפה לאלרגן

חשוב לזכור שהנזלת הכרונית נגרמת על ידי חשיפה לאלרגן מסויים, וזיהויו והימנעות מהחשיפה אליו יכולים לשפר באופן משמעותי את המצב ולהפחית את הסימפטומים. על מנת לאבחן מהו האלרגן אליו אתם אלרגים, ניתן לבצע מבחני עור במרפאת אלרגיה, שיספקו לכם תוך זמן קצר תשובות בקשר לאלרגנים אליהם אתם רגישים.

בנוסף, ניתן לארגן את הבית כך שתהיו פחות חשופים לאלרגנים המסתובבים באוויר – הקפדה על נקיון אבק ושאיבת שטיחים, אילוף חיות המחמד למקום מרבץ מסויים, אוורור הבית ביום וסגירת החלונות בערב (כאשר האבקנים מסתובבים באוויר) וכו'.

זיהוי האלרגן המפריע ושינוי אורח החיים בהתאם לכך, יכול לשפר משמעותית את איכות החיים ואף להפחית את השימוש בתרופות נגד אלרגיה.

דילוג לתוכן