ישנם אנשים המתייחסים אל השוקולד כ"טעם החיים" וטוענים כי הם לא יכולים לראות את חייהם ללא קובייה של שוקולד שתמתיק להם את שעות היום. השוקולד הוא אכן מאכל החביב על מרבית האוכלוסייה, אולם ישנם אנשים שעבורם הביטוי "אני מת על שוקולד" עשוי לקבל משמעות אחרת, במידה והם סובלים מאלרגיה לשוקולד.
שוקולד
השוקולד עשוי מפולים של עץ הקקאו הטרופי שעברו תסיסה, קלייה וטחינה. לפולים מוסיפים עוד מספר מרכיבים כמו חמאה, סוכר, לציטין, חלב ומוצקי קקאו בכדי לייצר את המוצר אותו אנו מכירים כשוקולד.
שינוי של אחד או יותר מהמרכיבים הנ"ל משנה את השוקולד, וכך ניתן לקבל שוקולד חלב, שוקולד מריר או שוקולד לבן. לשוקולד נהוג לייחס תכונות של שחרור אנדורפינים במוח הגורמים להרגשה טובה. יש הגורסים כי השוקולד הוא מאכל ממכר.
אלרגיה
אלרגיה היא למעשה תגובה דלקתית של הגוף. אחד המנגנונים היעילים ביותר של מערכת החיסון שלנו כנגד מזהמים שעלולים להזיק לגוף הוא יצירה של תגובת דלקת הכוללת חום, רגישות, אדמומיות ונפיחות. כאשר הגוף מגיב בסממנים דמויי דלקת כנגד חומר שלכאורה לא אמור להוות סכנה לגוף, נהוג לכנות את המצב "אלרגיה".
במהלך התגובה האלרגית משתחררים מתאים מסוימים של מערכת החיסון חומרים בשם "היסטמינים" שמעוררים את תסמיני האלרגיה.
התסמינים הנפוצים ביותר של אלרגיה הם: גירוד, פריחה, עיטוש, נזלת, עיניים דומעות ואדומות, ליחה, שיעול, כאבי בטן, בחילות והקאות. במקרים חמורים יכולה להופיע בצקת בחלל הפה או בדרכי הנשימה שיכולה להוביל לחסימה שלהם ולחנק.
אלרגיה לשוקולד – מאפיינים
למעשה ניתן לומר שמספר המקרים שבהם אלרגיה לשוקולד התבררה כאלרגיה לקקאו הינם ספורים ביותר, ואין עליהם דיווחים נרחבים בספרות הרפואית.
אנשים רבים מדווחים על תסמינים כמו ריבוי של ליחה או התעטשויות אחרי אכילה של שוקולד ואלו אכן תופעות נפוצות יותר. יחד עם זאת, אלרגיה לשוקולד יכולה לבוא לידי ביטוי גם בתחושת עצבנות, כאבי בטן, שלשולים, בחילות, הופעה של פריחה על עור הפנים והגוף, גירודים, שיעול, צרבת ועיניים דומעות.
כפי שציינו קודם לכן, מרבית האלרגיות לשוקולד אינן נובעות כתוצאה מהקקאו שהוא מכיל. אז מה אם כך גורם לאלרגיה? עלינו לזכור כי פרט לקקאו, השוקולד מכיל עוד מרכיבים רבים שכל אחד ואחד מהם יכול להיות אלרגן (חומר המעורר אלרגיה) בפני עצמו. בכדי לזהות מי מבין החומרים הוא זה שמעורר את האלרגיה, יש לערוך תבחין רגישות עורי על ידי אלרגולוג.
חומרים בשוקולד שעלולים לעורר אלרגיה
בין החומרים הנפוצים שמכיל השוקולד ויכולים לעורר תגובה אלרגית:
- חלב – מרבית השוקולדים מכילים כמויות שונות של חלב ואנשים בעלי רגישות לחלב או לסוכר החלב (לקטוז), יכולים להגיב בתגובה אלרגית לאכילה של שוקולד. לאנשים אלו מומלץ לאכול שוקולד מריר שכן הוא מכיל פחות חלב.
- אגוזים ובוטנים – ישנם אנשים הסובלים מאלרגיה לבוטנים או אגוזים ועליהם להימנע מצריכת שוקולד המכיל מרכיבים אלה. חשוב במיוחד לדעת כי לעיתים גם שוקולדים שאינם מכילים בוטנים יכולים להיות מיוצרים על אותו פס ייצור בו מיוצרים מוצרי שוקולד שכן מכילים בוטנים. מוצרים אלו עלולים להכיל "שאריות" של בוטנים ועל כן יש להקפיד בקריאת המרכיבים והאזהרות על גבי החפיסה.
- אלרגיה לגלוטן וחיטה – חברות מסוימות משתמשות בתוצרים של חיטה המכילים גלוטן בכדי להקנות לשוקולד "נפח". שוקולדים המכילים תוצרי חיטה עשויים להיות בעיתיים לחולי צליאק, ועליהם להימנע מרכישת שוקולדים המכילים גלוטן.
- חומרים אחרים שהשוקולד מכיל ויכולים להוות בעיה הם: סויה, קפאין, תירס ופירות.
לסיכום ניתן לומר כי על אף טעמו הממכר של השוקולד, חלק ממרכיביו עשויים להוות בעיה לחלק מהאנשים ועל כן, במידה ומתעורר חשד לאלרגיה בעקבות אכילה של שוקולד, יש לפנות לרופא עור להמשך בירור. לאחר שתתקבלנה תוצאות תבחין האלרגיה יש לברור את השוקולדים על המדף יותר בקפידה.
ראו גם:
אלרגיה לאספרטיים