אלרגיה למתכות

אלרגיה למתכות יכולה להפריע מאד בחיי היום יום. המתכות האלרגניות ביותר הן ניקל וקובלט.

מתכות אלה נמצאות בחיינו במוצרים רבים, כמו למשל אבזם חגורה, כפתורי ג'ינס וגם בשרשרת או בתכשיט אחר הנמצא קרוב לגוף.

כמו במקרי אלרגיה רבים, הנגעים העוריים ייעלמו באופן מידי עם הפסקת החשיפה לאלרגן. את האבחון המדויק לאלרגיה למתכות עורכים באמצעות מבחן עור, בו חושפים את העור למגוון חומרים על מנת לבדוק את תגובת הנגד.

אלרגיה למתכות יכולה להכיל מתכות רבות, אשר השימוש בהן או השאיפה אותן עלולה לפגוע באותם אנשים.

אלרגיה זו לא מהווה סיכון בריאותי, אלם עקב האלרגיה ואי הנוחות אשר נגרמת בעקבותיה, ישנה ירידה באיכות החיים. האלרגיה, פעמים רבות, מופיעה לאחר חשיפה ממושכת למתכות, כך שהיא בדרך כלל מתגלה בגיל מאוחר יחסית.

שימוש במתכות בחיי היום יום

המתכות העיקריות אשר גורמות לאלרגיה הם: ניקל (Nickel sulfate hexahydrate) וזהב (Gold sodium thiosulfate). ניקל קיים בשעונים, עגילים, תכשיטים ממתכת, כפתורים וסוגרים אחרים (למשל חזיות). הניקל הינו מתכת אלרגנית בגלל המבנה המולקולרי המיוחד שלה.

בשנים האחרונות התברר, כי ישנם אנשים אשר פיתחו אלרגיה לניקל הנמצא בטלפון הנייד. תסמיני האלרגיה במצב זה יופיעו על פני עור הפנים באזור הלחי והאוזן. זהב הינו חומר השכיח בתכשיטים. מתכת נוספת אשר גורמת לאלרגיה היא קובלט (Cobalt Chloride), אשר נמצאת בשימוש הרפואה וגורמת בין היתר לאלרגיה לצבע שיער, אלרגיה לדאודורנטים ועוד.

מתכת נוספת, אשר יכולה להוות אלרגן היא אלומיניום. ההמלצה היא שאנשים אלה לא ייחשפו לקו ייצור של מכוניות או סירים אשר כמות המתכת שם גבוהה. במקרה של חשיפה, יש להתגונן מפני אבק המתכות הן בשאיפה והן במגע עם הגוף. אלרגיה למתכות עלולה להיות מסוכנת כאשר נעשים טיפולים אצל רופא השיניים. לפני טיפולים אלה, כדאי ליידע את הרופא בדבר האלרגיה למתכות בכלל, והמתכת הידועה כאלרגן בפרט.

אלרגיה למתכות – תסמינים

האלרגיה למתכות מתבטאת לרוב בנגעים או פריחה עורית. מכיוון שלרוב, המגע עם המתכת הוא עם העור, יהיה גירוי וגרד במקום החיכוך. כך למשל, יהיה גירוי עורי במקום האבזם (גם אם לא נגע בגוף), באזור הצוואר כאשר עונדים שרשרת, ואף במקום האוזן כאשר מדברים בטלפון סלולרי.

לפעמים, התגובה העורית יכולה לכלול שלפוחיות והפרשה, עיבוי העור ואף סדקים. מכיוון שחפצים אלה באים במגע הדוק עם העור, במצבי זיעה ולחות גבוהה בקיץ, המצב אף יחמיר את תסמיני האלרגיה.

התסמינים של האלרגיה והתפרצותה, יהיו נפוצים יותר אצל חולי עור ופסוריאזיס, חולים במחלות אוטואימוניות (טרשת נפוצה) וחולי אסטמה. תסמינים דומים יכולים להתרחש בהשתלת סטנטים או תומכנים לעורקי הלב על מנת לשמור על פתיחותם. סטנטים אלה מיוצרים ממתכות כמו כרומיום וניקל ויכולים לגרום לתגובה דלקתית מקומית אשר עלולה לפגום ביעילות התומכן. כיום מיוצרים סטנטים אלה מטיטניום.

הטיפול באלרגיה

הטיפול הטוב ביותר לאלרגיה למתכות יהיה מניעת ההיחשפות לאלרגן, מכיוון שאין בנמצא טיפול אשר יכול להעלים את האלרגיה. כדאי ורצוי למצוא תחליפים טובים אשר יחליפו את אותם מוצרים אסורים. בנוגע לתכשיטים, תכשיטי זהב וכסף טהור העשויים מעל 18 קראט, אינם מכילים ניקל ולכן אפשריים לאלרגניים.

ישנם חולים אשר פונים לרפואה המשלימה, אשר מציעה פתרונות שונים לטיפול בתסמיני האלרגיה בכלל. כמו כן, במקרה של אי וודאות, ישנו תכשיר אשר מזהה את נוכחות הניקל במוצר. באמצעות חומר זה, אפשר לדעת האם המוצר יחשוף את החולה לתסמיני האלרגיה. בכל מקרה של ידיעה על האלרגיה, יש ליידע רופאים מטפלים בכלל ורופאי שיניים בפרט.

ראו גם:

תפריט דל בניקל: במיוחד לסובלים מאלרגיה לניקל

מחקר גדול שנערך בצפון אמריקה מגלה: חלה עליה בשיעור הסוב

מחקר גדול שנערך בצפון אמריקה מגלה: חלה עליה בשיעור הסובלים מאלרגיה לניקל

דילוג לתוכן