אלרגיה לקור הינה אלרגיה נדירה ביותר. משמעותה היא פעמים רבות קשה מנשוא, המשפיעה על כל תחומי החיים וגורמת לירידה באיכותם.
איסור אכילת גלידה, למשל, על ילדים היא איסור שמאד קשה לאכוף ולנהוג על פיו.
האלרגיה מתבטאת בתגובה עורית למגע קר של מים או אוויר. ככל שהגורם האלרגן יהיה יותר קר והחשיפה תהיה ארוכה יותר, כך התגובה תהיה יותר חמורה.
מקור האלרגיה אינו בהתפתחות נוגדנים מסוג IgE, אלא מהפרשת היסטמינים עקב החשיפה לקור. היסטמינים אלה הם אלה אשר גורמים לשלל תסמינים.
ייחודה של אלרגיה זו ומורכבותה נובעים מעצם העובדה כי האלרגן הוא לא חלבון או חומר מזוהה אחר. קשה להתמודד ולהימנע ממצבי קור עקב הימצאותו בכל מקום, כמו למשל כשיוצאים מהבריכה, עונות קרות או אפילו בשתיית משקה קר יתר על המידה.
אלרגיה זו עלולה להיות מסוכנת ולהוביל למוות, אך במקרים נדירים. פעמים רבות, האלרגיה עוברת באופן ספונטני ללא טיפול.
על פי הסיפורים המשפחתיים, ניתן לקבוע כי אלרגיה זו הינה תופעה גנטית, אך עדיין, ישנם מקרים של אלרגיה לקור שהיא נרכשת ונגרמת מגורם אדיותפי (שאינו ידוע). ישנם מקרים אשר העידו כי קיימת אפשרות להעביר אלרגיה זו דרך עירויי דם נגועים.
אלרגיה לקור – תסמינים
חלק מתסמיני האלרגיה הינם התנפחות העור והתנפחות ריריות פנימיות. ריריות אלו יכולים להיות בגרון, בריאות ועוד. לאחר שתיית משקה קר, השפתיים של האלרגיים יתנפחו ויתכסו פריחה.
עוד תסמינים אופייניים לאלרגיה זו היא פריחה מפושטת או מקומית מגרדת מאד, צמרמורות, סחרחורות, כאבי בטן והקאות, קוצר נשימה ועד אובדן הכרה. התסמינים יכולים להופיע עם החשיפה לקור, אולם הם יכולים גם להופיע כאשר הגוף מתחיל להתחמם מחדש.
תסמיני האלרגיה החמורים עלולים להתפתח להידרדר עד שוק אנפילקטי ומוות, כתוצאה מכניסה לבריכה קרה, למשל. לרוב, התסמינים הקלים יעברו כאשר הגוף והמקום הספציפי יהיה חשוף לחום. על פי הסטטיסטיקה, כשני אחוזים מכלל הסובלים מאלרגיה, יסבלו גם מאלרגיה לקור.
קבוצת הגיל אשר תסבול בעיקר הם אנשים בגילאי 18-25. הסברה היא שחלק מן האלרגיות יחלפו לאחר חמש עד שש שנים וחלקן יישארו לאורך כל החיים. אבחון אלרגיה זו יכול להתבצע באמצעות מבחן קוביות הקרח. קוביית הקרח מושמת על האמה למשך 10 דקות. במקרה של תגובה אלרגית לאחר חמש דקות מרגע ההסרה, החשד יהיה לכיוון אלרגיה לקור.
הטיפול באלרגיה
מכיוון שאלרגיה לקור היא כה נדירה (כמו אלרגיה לזרע), לרפואה המערבית יש מעט מאד מה להציע לחולים אלה. בדרך כלל הטיפול באורטיקריה או בתסמיני האלרגיה האחרים יהיה באמצעות אנטי היסטמינים. החומרים האנטי היסטמינים הוכיחו יעילות טובה כנגד תסמיני האלרגיה.
כמו כן ישנם ניסיונות להרגיע את תגובת מערכת החיסון באמצעות תרופות שונות. סוגי טיפולים שונים מוצעים על ידי הרפואה המשלימה, בדמות פרחי באך, דמיון מודרך, הומאופתיה, אירידולוגיה ומשלימים תזונתיים שונים, מתוך מחשבה שאלרגיה זו היא ביטוי של חסכים נפשיים אשר מתבטאים בצורה פיסית.
הטיפול היעיל ביותר הוא הימנעות מקור. טיפול זה נעשה כמעט בלתי אפשרי בארצות קרות כמו באירופה. מלבד זאת, האלרגיה מתפרצת לא רק בימים קרים, אלא גם בפתיחת מזגן, זיעה המתנדפת באופן מהיר מהגוף, מקלחת במים לא מספיק חמים ועוד.
האנשים האלרגיים חייבים להיות מוכנים לזמן ההתקף כאשר הם נושאים עימם מזרק אפינפרין ולהיות במעקב במרפאות אלרגיה. כמו כן, הם צריכים להקפיד שחום גופם לא ירד מתחת לטמפרטורות מסוימות, ולהיות מצוידים בכרטיס אשר מעיד כי הם אלרגיים לקור. אלרגיה לקור, בדומה לאלרגיה לשמש, אלרגיה לנשיקות ואלרגיה למים, נכללת תחת קטגוריית האלרגיות המוזרת ביותר בעולם.