אלרגיה למזון הינה אלרגיה לסוג מזון כלשהו, אשר תגובתו והשפעתו מורגשים כמעט באופן מיידי מרגע האכילה. המזון משפעל את מערכת החיסון ומעורר את המערכת האימונולוגית.
לרוב, האדם מודע לכך כי הינו אלרגי למזון הספציפי שזה עתה אכל. התסמינים יכולים להיות קלים מאוד כמו עקצוץ בחך, קשיי נשימה ועד הלם ואף מוות. המזונות האלרגניים השכיחים ביותר הינם, שקדים, בוטנים, חלב ומוצריו, דגים ופירות ים, ביצים ועוד.
אבחון אלרגיה למזון אשר בדרך כלל יעשה כאשר עולה חשד לאלרגיה למזון, הינו תבחין טסט או בדיקת דם לגילוי סמנים אימונולוגים. לרוב, תופיע אלרגיה אצל תינוקות בשנתם הראשונה והשנייה, עם חשיפתם לסוגי מזונות שונים.
הסטטיסטיקה מעידה כי כשליש מהתינוקות מפתחים אלרגיה עד הגיעם לגיל שלוש. מלבד האלרגיה לשקדים ובוטנים, רוב אלרגיות המזון יעברו עד גיל חמש.
מזונות אשר גורמים לאלרגיה
שכיחות המזונות האלרגניים היא תלוית תרבות וגיאוגרפיה, על פי המאכלים הנהוגים באותו המקום. בישראל למשל, גורמי האלרגיה הנוספים הם לשומשום וטחינה. ישנם דיווחים אשר מעידים על כ- 70 סוגי מזונות אשר גורמים לאלרגיה, אולם ישנם כמה שכיחים ביותר.
מעבר למזונות השכיחים המוזכרים מעלה, אפשר למנות גם אלרגיה לגלוטן, אלרגיה למזונות המכילים קפאין כמו שוקולד ואלרגיה לתותים. ככלל, מזונות מן החי נחשבים אלרגניים חזקים יותר מאשר מזונות אחרים, עקב תכולת החלבון הייחודית המרכיבה אותם. אכילה, אפילו בכמות קטנה מאותם מזונות אלרגניים יכולה לגרום לתופעות ותסמינים.
אלרגיה לביצים או לחלב היא השכיחה ביותר בקרב תינוקות, ובדרך כלל תעבור במהלך השנים. אלרגיה לדגים ומזונות מהים כמו שרימפס נפוצה יותר במבוגרים. סוגי אלרגיות אלה יעברו או יתמתנו עם השנים, מלבד אלרגיה לבוטנים או שקדים, אשר לרוב נשארת במהלך כל החיים ואינה חולפת מעצמה.
מעבר למזונות האלרגנים, אופן הכנת המזון וייצורו (כמו למשל הנדסה גנטית ומוצרים מעובדים) עלולים אף הם ליצור תגובה אלרגית. כמו כן, גם תבלינים כמו פלפל שחור יכולים לגרום לתגובה אלרגית.
הסיבות להתפתחות אלרגיה למזון
ישנם כמה גורמים ידועים להתפתחות אלרגיה למזון. היסטוריה משפחתית לאלרגיה למזון מסוג מסוים, יכולה להצביע על מרכיב גנטי הפועל באלרגיות מסוג זה. באלרגיות לבוטנים, הסיכוי למצוא בן משפחה אשר סובל מאותן תופעות, גבוה פי 7 מאשר בשאר האוכלוסייה. כמו כן חשיפת תינוקות, טרם זמנם, לסוגי מזון מסוימים, כמו למשל דבש או חלב פרה, יכולה לחשוף אותם לאלרגיה לאותו מרכיב.
כמו כן, לסובלים מאסטמה או אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור) יש סיכון לפתח אלרגיות למזון. בעשורים האחרונים ישנה עלייה בסוג אלרגיה זו בקרב האוכלוסייה הכללית, ולכן ישנם מחקרים אשר מראים כי אכילת פירות וירקות במידה פחותה, כמו גם הפחתה בצריכת ויטמין D ממזון, הביאה גם היא להעלאת השכיחות לאלרגיה ממזון, עקב ירידה בגורמים מחמצנים.
תסמינים
לאלרגיה ממזון יכלים להיות תסמינים מגוונים בדרגות חומרה שונות – מהקל אל הכבד, כמו למשל גודש באף, דמעות בעיניים, כאב גרון, סרפדת, כאבי ראש ועייפות. אלרגיה לשקדים או לבוטנים נחשבת לאלרגיה מסכנת חיים ומתבטאת בקשיי נשימה ועלולה לגרום למוות. אולם רוב הסימפטומים יהיו קלים יותר ויוכלו להיפתר אף ללא טיפול רפואי.
דרך הטיפול המומלצת ביותר היא המניעה, ולכן ההמלצה לאותם אנשים אשר יודעים על האלרגיה, היא להימנע לחלוטין ממזונות אלו. על מנת להימנע ממזונות אלה, כדאי להמעיט באכילה מחוץ לבית ובמקומות זרים.
החברות המייצרות והאורזות, מחויבות לציין על גבי אריזת המוצר את החומרים המרכיבים אותו, ואזהרה באם המוצר עלול לכלול מרכיבים אלרגניים מסוימים. מלבד האלרגיה החמורה של בוטנים ושקדים, האלרגיה לשאר המזונות ותסמיניה יעברו עם הפסקת הגירוי ואכילת המאכל.